RIDDERKERK - De Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) is zeer ontstemd over een brief van minister Plasterk (Onderwijs en Emancipatie).

In het schrijven, dat hij maandag aan de besturen van alle basisscholen heeft verstuurd, beklemtoont Plasterk dat scholen die uitdragen dat homoseksuelen niet welkom zijn, in strijd met de wet handelen.

De gereformeerde scholen voelen dit als een steek onder de gordel. ''Het is kinderachtig'', bevestigt beleidsmedewerker P. Moens van VGS dinsdag een bericht in het Reformatorisch Dagblad.

''Wij doen ons best om onze visienota over dit onderwerp uit te voeren. Maar dan moet Plasterk ons daar wel de kans voor geven. Het is niet bevorderlijk als hij maar met dat vingertje blijft wijzen.''

Advies

Bovendien loopt de minister volgens de VGS vooruit op de uitspraak van de Raad van State. De drie regeringspartijen vroegen in december advies aan de raad omdat zij het er niet over eens werden of de wet tegen de discriminatie van homo's moet worden aangepast.

Volgens Plasterk biedt de wet ruimte om leraren te ontslaan als die openlijk homoseksueel zijn. De uitspraak wordt medio 2009 verwacht.

De ChristenUnie overweegt Plasterk schriftelijk vragen te stellen over de brief. Plasterk wilde dinsdagavond niet reageren op de uitlatingen van de VGS.