AMSTERDAM - De Belgische arts en de Nederlandse medisch coördinator zijn vrijgelaten door hun Somalische ontvoerders zonder dat er losgeld is betaald. Dat heeft directeur Hans van de Weerd van Artsen zonder Grenzen (AzG) dinsdag gezegd.

De organisatie is niet van plan de regels en procedures voor medewerkers aan te passen naar aanleiding van het incident. ,

"We zijn enorm opgelucht dat onze collega's veilig en in goede gezondheid zijn.''

Met deze woorden reageerde eerder op de dag Dag Horntvedt, interim-landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Somalië, op de vrijlating van de twee.

Overleg

Het tweetal is vrijgelaten na overleg tussen diverse gemeenschappen en leiders in Bakool, aldus de hulporganisatie.

''Hun spontane initiatief om onze collega's vrij te krijgen heeft het verschil gemaakt'', aldus Horntvedt.

De Belg en de Nederlander werden op 19 april ontvoerd in de Somalische regio Bakool. Dat gebeurde toen de twee terugkwamen van een bezoek aan een project in Radbhure.

Hun Somalische collega's mochten gaan. De twee waren niet in het land gestationeerd, maar bezoeken het land wel regelmatig.

Losgeld

De kidnappers eisten 4 miljoen dollar (iets meer dan 3 miljoen euro) losgeld. De Nederlander en Belg verklaarden vrijdag in een telefoongesprek met het persbureau Reuters het naar omstandigheden goed te maken.

AzG was dinsdag nog druk doende de twee medewerkers zo snel mogelijk naar huis en familie te krijgen.

AzG onderhoudt in Bakool een kliniek in de regionale hoofdstad Huddur. De kliniek bedient een bevolking van naar schatting een kwart miljoen mensen. De hulporganisatie werkt sinds 1991 in Somalië.