PALE/DEN HAAG - SFOR, de door de NAVO geleide internationale vredesmacht in Bosnië, heeft dinsdag huizen belegerd van familieleden van de vermeende oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic. Hij wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De troepen trokken zich dinsdagavond terug.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Karadzic was tijdens de oorlog in Bosnië (1992/95) politiek leider van de Bosnische Serviërs. Een vijftigtal SFOR-soldaten met voertuigen deed mee aan de actie in Pale, dat tijdens de oorlog het bolwerk was van Karadzic. Zij posteerden rond het huis van Karadzic-dochter Sonja en het kantoor van Karadzic-echtgenote Ljiljana. De gebouwen werden niet doorzocht.

Een SFOR-woordvoerder wilde eerder dinsdag wel bevestigen dat er "een operatie aan de gang is in Pale". Volgens hem moest de operatie "de activiteiten verstoren van degenen die zich vijandig opstellen jegens het Dayton-vredesakkoord van 1995".

Moeder

Eerder deze maand mislukte de arrestatie van Ratko Mladic, die onder Karadzic legerleider was. SFOR hoopte Mladic na de dood van zijn moeder in haar huis aan te treffen.

Karadzic en Mladic zijn de meest gezochte verdachten van het tribunaal en al jaren voortvluchtig. Het VN-hof klaagde hen in 1995 aan, onder meer wegens genocide na de val van Srebrenica en wegens oorlogsmisdaden bij de belegering van Sarajevo.