DEN HAAG - De top van het Openbaar Ministerie (OM), het college van procureurs-generaal, wil een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van taakstraffen.

Het onderzoek moet volgens collegevoorzitter Harm Brouwer onder meer antwoord geven op de vraag of het gebruik van de alternatieve straf is doorgeschoten. Brouwer zei dat dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de pg's.

Brouwer wil weten wat nog het draagvlak van de taakstraf is. Hij haalde een onderzoek aan uit 1993, waaruit toen al bleek dat het draagvlak in de samenleving zou afnemen, als dergelijke straffen te vaak zouden worden toegepast.

Geloofwaardig

''Nu heeft de taakstraf een enorme vlucht genomen en je ziet het draagvlak afnemen'', aldus Brouwer. De procureurs-generaal zijn benieuwd of de taakstraf nog een geloofwaardig instrument is en of hij nog gelijkwaardig is aan een korte vrijheidsstraf. ''Waardeert de burger de taakstraf nog?''

Als een strafvorm zoveel wordt gebruikt en zoveel discussie oproept in politiek en maatschappij, moet je weten of hij nog voldoet en of hij op de juiste manier wordt ingezet.

Lekker emotioneel

Brouwer reageert daarmee op de dikwijls oplaaiende discussies over taakstraffen, die volgens hem ''lekker emotioneel'' van toon zijn. Politici en burgers zeggen vaak dat rechters te vaak taakstraffen opleggen aan verdachten van zeer ernstige misdrijven.

Overigens staat de taakstraf op zich niet ter discussie, als het aan Brouwer ligt. ''Die heeft zijn sporen wel degelijk verdiend.''

Handschoen

In het ideale geval zijn er instanties die de handschoen oppakken en die een dergelijk onderzoek beginnen, zei Brouwer. Is dat niet het geval, dan geeft het OM zelf opdracht. De collegevoorzitter zou graag zien dat instanties als de Reclassering, de kinderbescherming en andere 'partners' van justitie het onderzoek doen.

Bij volwassen verdachten is de rechter degene die de meeste taakstraffen oplegt. Minderjarigen krijgen ze in de helft van de gevallen door de rechter opgelegd, de andere helft krijgt zo'n alternatieve straf in de vorm van een transactie met het OM.

Een derde van de meerderjarige verdachten wordt veroordeeld tot een taakstraf, tegenover 74 procent van de minderjarige verdachten.