AMSTERDAM - De piloten van de verongelukte Turkse Boeing bij Schiphol hebben nog voor de landing diverse keren een geluidswaarschuwing gekregen dat een hoogtemeter een verkeerde hoogte aangaf.

De waarschuwing was voor het eerst te horen toen het toestel nog op grote hoogte boven Flevoland vloog.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een tussentijds rapport met voorlopige conclusies over de crash van het toestel van Turkish Airlines op 25 februari.

Hoogtemeter

Het gaat om een waarschuwing die de bemanning erop moet attenderen dat de zogenoemde landingsconfiguratie moet worden aangepast.

Door een haperende linkerradiohoogtemeter werd ten onrechte aan de computersystemen doorgegeven dat het toestel zich vlak boven de grond bevond.

Negen inzittenden, onder wie de drie Turkse piloten, kwamen om bij de crash van het vliegtuig dat onderweg was van Istanbul naar Amsterdam. Verder raakten meer dan tachtig mensen gewond. De oorzaak van de waarschuwingen en de reactie van de cockpitbemanning worden nog onderzocht.

Fouten

Ruim een week na de crash liet de voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven al doorschemeren dat het ongeluk vermoedelijk mede te wijten is aan fouten van de piloten.

Op een persconferentie waarop hij de eerste bevindingen van de raad wereldkundig maakte, gaf Van Vollenhoven aan dat zij te laat ingrepen toen zich een technisch mankement voordeed tijdens de landing. Een van de drie piloten maakte een trainingsvlucht.

Onderzoeksraad

De eerdere bevindingen van de Onderzoeksraad die begin vorige maand werden gepresenteerd, spitsten zich ook al toe op de defecte radiohoogtemeter.

Tijdens de acht vluchten voorafgaand aan de fatale vlucht die op de zwarte doos van het verongelukte toestel zijn vastgelegd heeft eenzelfde situatie zich twee keer eerder voorgedaan, zei Van Vollenhoven.

Turkish Airlines zei later in een verklaring dat tijdens de laatste acht vluchten geen melding is gemaakt van een haperende radiohoogtemeter.

BNR Nieuwsradio meldde in de nasleep dat Boeing voor de crash bij Schiphol al meerdere meldingen binnen had gekregen van defecte hoogtemeters. Dat zou blijken uit een vertrouwelijke memo van de Amerikaanse vliegtuigbouwer.