PARIJS - De varkensgriep verspreidt zich wereldwijd. De wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte maandagavond bekend dat het alarmniveau voor het virus is verhoogd van fase drie naar vier. Het risico op een pandemie wordt steeds groter.

Op dit moment is Mexico, het land waar het virus uitbrak, de enige plaats waar daadwerkelijk mensen zijn gestorven aan de varkensgriep.

Naast de twintig bevestigde slachtoffers zijn er vermoedelijk nog 132 mensen aan het H1N1-virus gestorven. Het aantal Mexicanen dat de ziekte onder leden heeft wordt op 1614 geschat.

Als gevolg van de varkensgriep wordt Mexico-stad drooggelegd. Alle cafés, restaurants, snackbars en andere eetgelegenheden moeten sluiten.

Dit hebben de autoriteiten van de hoofdstad dinsdag bekendgemaakt. Plaatsen waar mensen eten ophalen, mogen wel openblijven.

Duitsland

Andere landen waar de varkensgriep is geconstateerd, zijn de Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië, Israël, Spanje, en mogelijk Duitsland.

Australië is een van de landen waar de varkensgriep vermoedelijk heerst. Waarschijnlijk zijn zeventig Australiërs besmet. Ook in Chili, China, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Singapore, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland zijn er mogelijk besmette gevallen.

Import

China, Indonesië, Libanon, Rusland, Thailand en Oekraïne hebben de import van varkens al verboden uit angst voor verspreiding van de varkensgriep. Het virus, bekend onder de naam varkensgriep, is eigenlijk een virus van het type H1N1.

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat het virus een mix is van een vogelgriepvirus, varkensgriepvirus en een menselijk virus. Daarom wordt de ziekte ook wel de Mexicaanse griep of de Noord-Amerikaanse griep genoemd.

Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders sinds dinsdag af naar Mexico te gaan, als dat niet echt nodig is.

Het ministerie komt met het advies, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag had gezegd dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd.

Vaccins

Viroloog Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en hoofd van het Nationaal Influenza Centrum liet dinsdag weten dat de overheid nu al vaccins moet bestellen tegen de varkensgriep.

Volgens hem is er genoeg kennis over de griep aanwezig om er een passend vaccin tegen te maken. De productie duurt volgens hem vier tot zes maanden, inclusief de testfase. ''Waarom zouden we wachten?''

Osterhaus is lid van het Outbreak Management Team dat woensdag bijeenkomt om over een eventuele uitbraak van de griep in Nederland te spreken. Het team bestaat uit deskundigen en adviseert de minister van Volksgezondheid.

Osterhaus wil niet ingaan op de vraag of hij daar ook zal pleiten voor snelle aanschaf van een vaccin. Wat besproken wordt tijdens de vergaderingen is volgens hem niet bestemd voor de openbaarheid.

Volgens de viroloog liggen er inmiddels genoeg virusremmers op de plank om de griep bij besmette patiënten af te remmen. ''Als er dan ook nog redelijk snel vaccins beschikbaar zijn, zou je de situatie onder controle kunnen houden.''

Monsters

De afdeling virologie van het Erasmus MC heeft tot nu toe zes monsters onderzocht van mensen die zich met symptomen van de varkensgriep bij hun huisarts hadden gemeld. Alle monsters zijn negatief bevonden, meldde een zegsvrouw dinsdag.

Wanneer huisartsen symptomen van de ziekte signaleren, worden patiënten doorverwezen naar het Erasmus MC. Het RIVM roept mensen op om zich te melden bij de huisarts als ze sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico, meer dan 38,5 graden koorts hebben en luchtwegklachten.

Van patiënten die onraad vermoeden, wordt slijm uit de keel afgenomen en opgestuurd naar Rotterdam. Mocht een besmetting worden geconstateerd, dan fungeert het Erasmus MC als opvang- en kenniscentrum.

Europese Commissie

Volgens Europees Commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) is er nu nog geen aanleiding voor reisbeperkingen in verband met de varkensgriep. Dat zei ze dinsdag in Brussel.

De Europese Commissie houdt het nieuws over de verspreiding van de varkensgriep volgens haar 24 uur per dag in de gaten. Ook is er constant contact met de lidstaten.

Symptomen

Symptomen van de varkensgriep zijn: koorts (meer dan 38,5 graden), hoesten, geen eetlust, spierpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, lusteloosheid, verkoudheid en een loopneus.