BAGDAD - De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft dinsdag de gevangenneming van een van de hoogste leiders van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak bevestigd.

Iraakse media hadden donderdag gemeld dat Abu Omar al-Bagdadi in Bagdad is opgepakt. De autoriteiten hadden zich tot nu toe in stilzwijgen gehuld.

''Zijn gevangenneming donderdag is een overwinning voor de veiligheidstroepen op de terreurcellen en betekent tegelijk de nederlaag van al-Qaeda'', stond in een verklaring. Het ministerie van Defensie publiceerde een foto waarop Bagdadi zou staan afgebeeld.

Niet bevestigd

Het Amerikaanse leger in Irak heeft de gevangenneming van de al-Qaeda-leider nog niet bevestigd. Van Bagdadi is in het verleden al vaker gemeld dat hij gevangen was genomen of dood was.

De 40-jarige terroristenleider, wiens werkelijke naam Ahmed Abed Ahmed zou zijn, zou aan het hoofd van de Islamitische Staat Irak staan, een aan Al-Qaeda verwante soennitische groep.

Soennitische extremisten zijn verantwoordelijk voor veel terreur in Irak. De soennieten waren onder dictator Saddam Hussein de dominante groep in Irak, maar verloren veel macht na diens verdrijving in 2003.