ZELL AM SEE - Acht Oostenrijkers die getuige waren van een grote vechtpartij in oktober 2007 in het Oostenrijkse Zell am See, hebben dinsdag Nederlandse commando's die daarvoor terechtstaan niet herkend. Dat verklaarden ze voor de rechter.

De Nederlandse militairen raakten met nog tien kameraden betrokken bij de massale vechtpartij met Oostenrijkers in de wintersportplaats.

De commando's die voor de rechtbank moeten verschijnen, weigerden eerder een boete te betalen. Ze vinden dat ze niets verkeerds hebben gedaan en dus onschuldig zijn.

Noodweer

De militairen zeggen dat ze zichzelf alleen hebben verdedigd en hulp hebben verleend aan een ernstig gewonde makker, die een kopstoot en trappen op het hoofd kreeg en daarna hevig bloedde.

De betrokken commando's vinden dat ze er juist alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de dreigende situatie niet zou escaleren.

Oostenrijk

Dinsdag zijn geen belastende verklaringen afgelegd. Dat betekent overigens nog niet dat de terechtstaande commando's in veilige haven zijn. In Oostenrijk is deelnemen aan een vechtpartij eerder strafbaar dan in Nederland.

De Oostenrijkse wet stelt dat mensen meegedaan hebben aan aan vechtpartij als betrokkenen zich niet hebben onttrokken aan het geweld.

Advocaat

Volgens de Nederlandse advocaat van de commando's, Michael Ruperti, was het voor de militairen echter onmogelijk om zich uit de voeten te maken.

''Onze cliënten konden niet wegkomen, omdat ze waren ingesloten. Ook hadden ze een ernstig gewonde kameraad. Die konden ze natuurlijk niet aan zijn lot overlaten. Ze stonden letterlijk met hun rug tegen de muur en moesten hulp verlenen aan hun gewonde collega.''

Dinsdagmiddag moet nog een aantal collega's van de verdachte Nederlandse militairen getuigen. Daarna komen de aanklaagster en de advocaten aan bod, voordat de rechter zich uiteindelijk over de zaak gaat uitspreken.