AMSTERDAM - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af naar Mexico te gaan, als dat niet echt nodig is. Dat heeft het ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Het ministerie komt met het advies, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag had gezegd dat er sprake is van een verhoogde kans op een wereldepidemie, nu er mens-op-mensbesmetting is geconstateerd.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken: ''Ik raad iedereen aan om onze reisadviezen goed in de gaten te houden en de informatie op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de WHO te volgen.''

Verantwoordelijkheid

Het ministerie zegt dat het de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en die van de touroperator is om een reis naar Mexico te laten doorgaan.

Als reizigers willen weten wat de consequenties zijn van annulering van een reis, kunnen zij terecht bij hun reisbureau of reisverzekeraar.

Europese Commissie

Volgens Europees Commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) is er nu nog geen aanleiding voor reisbeperkingen in verband met de varkensgriep. Dat zei ze dinsdag in Brussel.

De Europese Commissie houdt het nieuws over de verspreiding van de varkensgriep volgens haar 24 uur per dag in de gaten. Ook is er constant contact met de lidstaten.

Spanje

In Spanje is een tweede geval van besmetting met het varkensgriepvirus bevestigd. Dat heeft de minister van Gezondheid Trinidad Jiménez dinsdag gezegd, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.Het gaat om een 24-jarige persoon die in een ziekenhuis in Valencia ligt.

Madrid bevestigde maandag de besmetting van een student, die in een ziekenhuis in Almansa in midden-Spanje is opgenomen. De patiënt in Valencia is samen met de in Almansa opgenomen student in Mexico geweest.

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft zeker drie gevallen van varkensgriep bevestigd. De autoriteiten gaan ervan uit dat in totaal elf mensen het virus hebben opgelopen, meldde minister van Gezondheidszaken Tony Ryall.

De tien studenten en een onderwijzer behoorden tot een groep van vijfentwintig mensen die zaterdag terugkwam van een bezoek aan Mexico. "Op basis van de resultaten gaan we er vanuit dat alle mensen die positief testten op influenza A, varkensgriep onder de leden hebben", aldus Ryall.

De elf personen herstellen thuis in quarantaine met het antigriepmedicijn Tamiflu. De patiënten hebben milde griepverschijnselen en reageren op de behandeling.

De autoriteiten hebben bijna alle 356 mensen opgespoord die op dezelfde vlucht uit Los Angeles zaten als de scholieren. Naast deze elf mensen hebben nog eens 43 mensen in Nieuw-Zeeland mogelijk varkensgriep.

Israël

In Israël is het eerste geval van de ziekte geconstateerd. Een man die recentelijk was teruggekeerd uit Mexico en in het ziekenhuis was opgenomen, bleek het virus te hebben opgelopen.

De toestand van de patiënt is goed, maar hij moet ter observatie in het ziekenhuis blijven, aldus een woordvoerster van het ministerie van Gezondheidszaken.

Dokters in Israël wachtten nog op testresultaten bij een andere man, die ook naar Mexico is geweest en in het ziekenhuis ligt.

Frankrijk

Na Groot-Brittannië heeft ook Frankrijk haar inwoners geadviseerd alleen naar het door de varkensgriep getroffen Mexico te reizen, als dat strikt noodzakelijk is. Die boodschap heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag op de website gezet.

Frankrijk wacht nog op de testresultaten van een vrouw die onlangs terugkeerde uit Mexico. Enkele andere reizigers die terugkwamen uit het Noord-Amerikaanse land, bleken het varkensgriepvirus niet onder de leden te hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde dinsdag op een persconferentie dat het niet nodig is op te roepen tot reisbeperkingen.

Symptomen

Symptomen van de varkensgriep zijn: koorts (meer dan 38,5 graden), hoesten, geen eetlust, spierpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, lusteloosheid, verkoudheid en een loopneus.