GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen past rond Koninginnedag snelrecht toe.

Verdachten die tijdens de Koninginnedagfeesten worden aangehouden, krijgen direct een beslissing van de officier van justitie mee en moeten zich binnen twee weken voor de rechter verantwoorden.

Dat meldde het OM dinsdag. Volgens een OM-woordvoerster is er speciale aandacht voor geweld tegen hulpverleners en politieagenten.

Complexe overtredingen

Ook mishandeling, openlijke geweldpleging, bedreiging en vernieling zijn snelrechtwaardig. Het snelrecht geldt niet voor ernstige of complexe overtredingen waarvoor meer onderzoek nodig is.

De snelrechtprocedure geldt van woensdag 29 april tot en met vrijdagochtend 1 mei in de hele provincie Groningen. Volgens het OM is het de bedoeling dat het snelrecht preventief werkt.

In Amsterdam is het snelrecht een reguliere gang van zaken. Het geldt ook op Koninginnedag, zo laat een woordvoerder van het OM in de stad weten. De hoofdstad past rond Koninginnedag geen supersnelrecht toe, waardoor raddraaiers al binnen drie dagen voor de rechter moeten verschijnen. Dat was wel het geval met de jaarwisseling.