HILVERSUM - Ruim een derde van de raadsleden, wethouders en burgemeesters van het CDA sluit een coalitie met de PVV bij voorbaat uit.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête van het EO-radioprogramma Dit is de Dag onder driehonderd lokale CDA'ers.

Van de honderd partijleden die reageerden, is 36 procent tegen samenwerking.

Pessimistisch

De anderen vinden dat een democratisch gekozen partij principieel niet uitgesloten kan worden, maar zijn pessimistisch over de mogelijkheden om het land samen met de PVV te besturen. Volgens de meesten liggen de standpunten daarvoor veel te ver uiteen.

Geen enkele lokale CDA'er die aan de enquête heeft meegedaan, noemt samenwerking met de partij van Geert Wilders een reële optie.

In het CDA woedt een discussie over de vraag hoe de partij moet omgaan met de toenemende populariteit van de PVV.

Zijderveld

Socioloog Anton Zijderveld heeft onlangs zijn jarenlange lidmaatschap van het CDA opgezegd, omdat hij teleurgesteld is over de koers van de partij.

Hij vindt dat de christendemocraten te weinig afstand nemen van het populisme van Wilders. Ook vindt Zijderveld het griezelig dat CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk heeft aangegeven ook de PVV niet op voorhand uit te sluiten als regeringspartner.

Van Heeswijk

Van Heeswijk betreurt het besluit van Zijderveld. De partijvoorzitter blijft er echter bij dat hij precies heeft weergegeven wat al vele jaren de lijn van het CDA is.

''Wij sluiten op voorhand geen enkele partij uit die democratisch gekozen is.''. Van Heeswijk benadrukte dat hij ook heeft gezegd dat de afstand tot de PVV heel groot is.