KIGALI - De zittende president van Rwanda, Paul Kagame van de Tutsi-minderheid, heeft met ruim 95 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat maakte de kiescommissie van het kleine Centraal-Afrikaanse land dinsdag officieel bekend.

De belangrijkste uitdager van Kagame, ex-premier Faustin Twagiramungu, bleef op 3,62 procent steken. De oppositieleider van de Hutu-meerderheid gaat de verkiezingsuitslag voor het hooggerechtshof aanvechten.

'Geen democratie'

Twagiramungu had dinsdagmorgen na het bekend worden van de voorlopige uitslag, al gezegd deze niet te accepteren. "Dit is geen democratie. Bijna 100 procent? Dat is niet mogelijk", aldus de politicus over de verpletterende zege van zijn rivaal.

België, de voormalige kolonisator, feliciteerde Kagame meteen met de zege. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, maakte wel duidelijk dat "de omstandigheden voor vrije en eerlijke verkiezingen niet helemaal optimaal waren". Toch denkt de Belgische bewindsman dat de stembusgang "de aanzet biedt tot een nieuw democratisch tijdperk in de Rwandese geschiedenis". Volgens internationale waarnemers verliepen de verkiezingen vredig, al was er wel kritiek op de campagne waarin leden van de oppositie werden geïntimideerd.

'Geen verrassing'

In de nacht van maandag op dinsdag had Kagame alvast een voorschot op de overwinning genomen. "Bedankt voor deze victorie", zei hij tegen aanhangers in het grootste stadion van het land. Meer dan 15.000 sympathisanten gingen vervolgens juichend de straten van de hoofdstad Kigali op. "Dit is een echte overwinning, onomkeerbaar en geen verrassing", aldus het staatshoofd.

Kagame gold als grootste kanshebber voor de zevenjarige ambtstermijn. De sterke man van het bergland is leider van de voormalige Tutsi-rebellenbeweging RPF. Het parlement verkoos hem in officieel tot president.

Kagame legde tijdens zijn campagne de nadruk op nationale eenheid, negen jaar nadat hij in 1994 een einde had gemaakt aan een bloedige burgeroorlog. Tijdens de genocide van dat jaar kwamen mogelijk 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven.