AMSTERDAM - De politie zet vanaf dinsdag de 'cannachopper' in om de marihuanateelt aan te pakken. De onbemande minihelikopter heeft geur- en detectiemateriaal aan boord, waarmee naar wiet kan worden gespeurd.

Bij het telen van cannabis komt een sterke geur vrij en worden hete lampen gebruikt, wat met gevoelige apparatuur te detecteren is.

De helikopter is niet langer dan een halve meter en daardoor nauwelijks vanaf de grond te zien, meldt een woordvoerder. Het apparaat kan vooraf worden geprogrammeerd en kan acht uur onafgebroken in de lucht blijven.

Cannasniffer

Het toestel bevat onder meer een warmtesensor, een infraroodcamera en een zogenoemde cannasniffer, waarmee bij schoorstenen afgezogen lucht wordt geanalyseerd.

Achterhoek

Het nieuwe opsporingsmiddel van de politie beleeft dinsdag de eerste operationele vlucht in de de Achterhoek. Welke locaties worden onderzocht, wil de politie van tevoren niet bekendmaken.

Op een beurs eind vorig jaar vond al een eerste demonstratie plaats. De politie heeft hoge verwachtingen, al stelt de woordvoerder droogjes vast dat 'de neus van een hond natuurlijk ongeëvenaard blijft'.

Succes

Tijdens de eerste inzet van de minihelikopter was het dinsdag meteen raak. In het buitengebied van Doetinchem werd een hennepkwekerij ontdekt.

Er werden zeven verdachten aangehouden en enkele tientallen kilo's hennep onderschept. Elders werd in een growshop een behoorlijke hoeveelheid hennepresten aangetroffen.