GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandagavond tijdens spoedoverleg in Geneve het alarmniveau voor de dodelijke varkensgriep verhoogd van fase drie naar vier.

Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO besloot wegens de situatie in Mexico eerder bijeen te komen.

Volgens de VN-organisatie is het risico op een pandemie wezenlijk toegenomen. Hele gemeenschappen kunnen worden geraakt door besmetting van mens op mens.

Verspreiding

De WHO wil nu de nadruk leggen op het tegengaan van de verspreiding van het nieuwe virus. Landen wordt gevraagd reisadviezen en controles van reizigers te overwegen.

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben haar inwoners dinsdag al geadviseerd alleen naar het door de varkensgriep getroffen Mexico te reizen, als dat strikt noodzakelijk is.

Getroffen landen zouden ook vaccinatiecampagnes moeten overwegen, evenals beperking van de bewegingsvrijheid van personen in besmet gebied.

Mexico

In Mexico zijn waarschijnlijk 152 mensen overleden als gevolg van de varkensgriep. Dat heeft de Mexicaanse minister van Gezondheid, José Angel Córdova, bekendgemaakt.

Volgens de bewindsman slaagt Mexico er langzaam in de dodelijke ziekte in te dammen. Afgelopen zaterdag stierven waarschijnlijk zes mensen aan de varkensgriep.

Zondag vielen vijf doden, en op maandag was het aantal sterfgevallen teruggebracht naar drie. Ook het aantal nieuwe besmettingen loopt volgens Córdova terug: 141 gevallen zaterdag, 119 op zondag en 110 op maandag.

Snellere onderzoeken

De minister zei dat er in de ziekenhuizen bijna achthonderd mensen liggen, die mogelijk zijn besmet met het H1N1-virus. Córdova liet weten dat vanaf dinsdag medewerkers in laboratoria beginnen met het uitvoeren van snellere onderzoeken om te testen of patiënten met het varkensgriepvirus zijn besmet.

In heel Mexico blijven de scholen tot 6 mei gesloten. Ook veel bedrijven draaien niet op volle toeren. Volgens Córdova kunnen toeristen echter naar Mexico blijven komen en is er geen reden voor andere landen om de commerciële contacten met het Latijns-Amerikaanse land op te schorten.

Europa

De dodelijke varkensgriep is inmiddels ook opgerukt naar Europa. In Groot-Brittannië en Spanje werden maandag de eerste gevallen van besmetting bevestigd. Het gaat om personen die onlangs Mexico bezochten.

Dinsdag werd door de Spaanse minister van gezondheid, Trinidad Jiménez, het tweede geval van besmetting met het varkensgriepvirus bevestigd.

Het gaat om een persoon in Valencia. Madrid bevestigde maandag de besmetting van een student die in een ziekenhuis in Almansa in midden-Spanje ligt.

De twee Britse patiënten liggen in een ziekenhuis nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geïsoleerde afdeling en zouden aan de beterende hand zijn. Zeven van de 22 mensen met wie het tweetal contact heeft gehad, vertonen milde verschijnselen van de ziekte, die ook Mexicaanse griep wordt genoemd.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Britten geadviseerd alleen naar het door de varkensgriep getroffen Mexico te reizen, als dat strikt noodzakelijk is.

Symptomen

Symptomen van de varkensgriep zijn: hoesten, geen eetlust, spierpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, lusteloosheid, verkoudheid en een loopneus.