DEN HAAG - De Nederlandse apothekers verwachten geen stormloop op griepmedicijnen. Dat heeft een zegsman van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) maandag gemeld.

De vereniging van apothekers heeft ook nog geen signalen ontvangen dat haar leden al worden platgebeld door bezorgde burgers. ''Nederland lijkt zich niet druk te maken zolang het virus niet in Nederland is aangetroffen'', stelt een zegsman.

Het RIVM stelde eerder op maandag al dat Nederland goed is voorbereid op een eventuele pandemie.

Er liggen draaiboeken klaar en er zijn 4,5 miljoen doses van het antigriepmiddel Tamiflu beschikbaar. Het RIVM verwacht dat dit genoeg is om tijdens een pandemie alle grieppatiënten te behandelen.

Distributieplan

Het RIVM en de KNMP hebben samen een speciaal distributieplan ontwikkeld om deze medicijnen in het geval van een grieppandemie zo snel mogelijk te kunnen verstrekken. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid een contract gesloten met een producent van geneesmiddelen voor de levering tijdens een pandemie van voldoende vaccin voor alle Nederlanders, zodra er een vaccin ontwikkeld is.

Nederland is alert op mogelijke gevallen van varkensgriep. Tot nu toe zijn er echter nog geen gevallen van het virus geconstateerd. Een aantal Nederlandse reizigers dat met griepachtige verschijnselen terugkeerde uit Mexico, bleek maandag de ziekte niet te hebben.

Koorts

Het RIVM roept mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben, op zich te melden bij hun huisarts. Volgens het RIVM is Nederland voorbereid op een eventuele pandemie.

Er liggen draaiboeken klaar en er zijn 4,5 miljoen doses van het antigriepmiddel Tamiflu beschikbaar. Het RIVM verwacht dat dit genoeg is om tijdens een pandemie alle grieppatiënten te behandelen. De Nederlandse apothekers signaleren momenteel nog geen stormloop op griepmedicijnen.

Geen maatregelen

Reisbureaus die reizen organiseren naar Mexico nemen vooralsnog geen maatregelen. Aruba neemt wel voorzorgsmaatregelen vanwege de varkensgriep. Iedereen die op het eiland komt, moet een apart formulier over zijn gezondheid invullen. Ziek uitziende reizigers worden ondervraagd.

Op Schiphol worden dinsdag billboards met informatie geplaatst bij de verschillende gates.