BOSTON - Een pedofiele rooms-katholieke Amerikaanse priester die woensdag in Boston moet voorkomen, hangt tien jaar celstraf boven het hoofd. John Geoghan (66) staat terecht op beschuldiging van misbruik van een tienjarige jongen in 1991 toen hij priester was in Weston, Massachusetts.

Geoghan werd in 1998 uit het ambt gezet. Desalniettemin trekt zijn zaak veel aandacht. Niet alleen heeft het aartsbisdom Boston voor meer dan 10 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) de rechtszaken van ongeveer vijftig slachtoffers afgekocht.

Ook wordt kardinaal Bernard Law, aartsbisschop van Boston, ervan verdacht dat hij sinds 1984 op de hoogte was van seksueel misbruik van minderjarigen door de priester, zo onthulde de Boston Globe. De kardinaal hield tot vorige week de priester de hand boven het hoofd.

In totaal hebben 130 personen Geoghan beschuldigd hen seksueel te hebben misbruikt. In één gezin waren zeven kinderen het slachtoffer. In februari moet de priester terechtstaan voor verkrachting van een zevenjarige jongen. Een derde zaak komt later voor. Daarnaast zijn er nog tientallen civiele eisen tot schadevergoeding tegen hem ingediend.

Bisschop

In Frankrijk werd vorig jarig bisschop Pierre Pican van Bayeux tot drie maanden voorwaardelijk veroordeeld omdat hij geen aangifte had gedaan tegen een priester uit zijn bisdom. De bisschop wist dat die zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen.

Johannes Paulus II

Vorige week werd bekend dat paus Johannes Paulus II kortgeleden richtlijnen heeft uitgevaardigd over de aanpak van seksuele delicten door priesters. Die moeten ten allen tijde door de betrokken bisschop aan het Vaticaan worden gemeld.

De richtlijnen verplichten de bisschoppen echter niet om het misdrijf bij de rechter te melden. Dat houdt volgens M. Grandia het gevaar in dat Rome dergelijke zaken in een onderonsje zelf regelt. Zij is begeleidster van slachtoffers van seksueel misbruik door een kerkelijk werker.