ROTTERDAM - De politie in Rotterdam gaat agenten met een camera op de pet de straat op sturen. Op die manier wil de politie het geweld en agressie tegen agenten verminderen.

Dertig agenten zijn met ingang van Koninginnedag voorzien van een kleine filmcamera. Het korps Rotterdam-Rijnmond is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse korps dat zoveel camera's (kosten 60.000 euro) aanschaft.

''Het voorbeeld komt uit Engeland'', zei projectleider Michael Rodgers maandag. ''Daar is het geweld tegen de politie in een jaar tijd met 8 procent afgenomen.''

Preventief

De camera's (bodycam in jargon) zijn in de Oudejaarsnacht bij wijze van proef gebruikt. Het is vooral de bedoeling dat de aanwezigheid van een camera preventief werkt. De politie mikt in 2011 op 15 procent minder voorvallen van fysiek en verbaal geweld tegen ambtenaren.

In het eerste kwartaal van 2009 deden zich volgens cijfers van de politie 160 incidenten voor. In vijf gevallen ging het om een poging tot doodslag.

Opsporing

De beelden zullen niet langer dan 28 dagen worden bewaard. Als ze voor opsporing worden gebruikt, kan de termijn worden verlengd, aldus de politie.

De apparatuur is van zodanige kwaliteit dat ook in het donker beelden van redelijke kwaliteit kunnen worden gemaakt.