AMSTERDAM - De Schotse minister van volksgezondheid heeft twee gevallen van varkensgriep in Groot Brittannië bevestigd.

Dit meldt Sky News. In totaal zouden er 25 mensen getest zijn op varkensgriep. De twee patiënten liggen in een ziekenhuis in Airdrie, nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geïsoleerde afdeling en zijn volgens minister Nicola Sturgeon aan de beterende hand.

Het eerste geval van varkensgriep in Europa is ontdekt in Spanje. Het gaat om iemand in Almansa in het midden van Spanje. Wereldwijd zijn tot nu toe 73 zekere gevallen van varkensgriep vastgesteld.

Het Spaanse ministerie van Gezondheid heeft de individuele besmetting maandag bevestigd.

De patiënt is een 23-jarige student die net terug is van een studiereis in Mexico.

Mexico

Het aantal mensen dat in Mexico is omgekomen door de varkensgriep, is vermoedelijk opgelopen tot 149. Dat maakte de Mexicaanse minister van Volksgezondheid Jose Angel Cordova maandag bekend.

De meeste slachtoffers waren tussen de twintig en vijftig jaar oud en kwamen uit tien verschillende staten, aldus de minister. Cordova zei verder te vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen.

Vastgesteld

Eerder maakten de autoriteiten al bekend dat meer dan honderd mensen door de ziekte waren overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde al dat van veertig mensen in Mexico is vastgesteld dat zij door het nieuwe virus om het leven zijn gekomen.

Volgens minister Trinidad Jiménez van Gezondheid zijn in Spanje mogelijk zestien mensen met varkensgriep besmet, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

Wereldwijd

Wereldwijd gaat het om veertig mensen in Mexico, zes in Canada en een in Spanje. Dat heeft de Wereldgezondgheidsorganisatie WHO maandag laten weten. Associated Press spreekt van 40 gevallen in de VS.

De Verenigde Staten werken aan een vaccin tegen de varkensgriep. Dat heeft een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag laten weten.

Een vaccin kan ervoor zorgen dat mensen niet besmet raken met het virus. Tot nog toe bestaat zo'n prik nog niet, omdat de varkensgriep een specifiek virus is, dat zich recent heeft aangepast.

Griepprik

De 'gewone' griepprik wordt ook elk jaar twee keer aangepast om de dan heersende griep goed te kunnen aanpakken. Het is onduidelijk hoe effectief de beschikbare griepvaccins zijn in het beschermen tegen de nieuwe variant van het virus.

Mensen die de varkensgriep krijgen, lijken tot nog toe goed te reageren op medicijnen, zoals Tamiflu en Relenza. Toch zijn er inmiddels vermoedelijk meer dan honderd mensen aan de varkensgriep overleden.

Onder controle

In de bij toeristen populaire regio Catalonië hebben misschien tien mensen het virus dat varkensgriep veroorzaakt, opgelopen.

Ook in onder meer Andalusië, Madrid en op Mallorca zijn mogelijk mensen besmet geraakt. Jiménez zei op een persconferentie dat Madrid de ziekte onder controle heeft. Ze liet weten dat het land over voldoende medicijnen tegen de griep beschikt.

Nederland

Een aantal Nederlandse reizigers dat met griepachtige verschijnselen terugkeerde uit Mexico blijkt geen varkensgriep te hebben. Dat meldde het RIVM maandag.

Het RIVM roept mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben op zich te melden bij hun huisarts.

Volgens het RIVM is Nederland voorbereid op een eventuele pandemie. Er liggen draaiboeken klaar en er zijn 4,5 miljoen doses van het griepmiddel tamiflu beschikbaar. Het RIVM verwacht dat dit genoeg is om tijdens een pandemie alle grieppatiënten te behandelen.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de varkensgriep. ''We moeten de ontwikkelingen zeer alert volgen, maar geen paniekvoetbal.'' Verhagen heeft dat maandag gezegd na afloop van overleg met zijn EU-collega's in Luxemburg.

Volgens Verhagen bekijken EU-experts in de loop van maandag of een aanpassing van het reisadvies naar Mexico nodig is. Nederland zal zich daar dan bij aansluiten. ''Er is geen aanleiding voor Nederland om andere wegen in te slaan dan de rest van de EU.''

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil weten wat het kabinet van plan is te doen tegen de verspreiding van varkensgriep. De partij maakt zich ernstig zorgen over de uitbraak van de besmettelijke ziekte in Mexico en de verspreiding van het virus naar andere delen van de wereld.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft hier maandag vragen over gesteld aan de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid). Volgens haar is tot nu toe weinig aandacht voor de oorzaak van de besmetting, maar is de kans groot dat intensieve varkenshouderijen de veroorzaker zijn van het virus.

Thieme stelt dat dieren in intensieve varkenshouderijen te dicht op elkaar zitten en dat het immuunsysteem van varkens verzwakt door de stress die ze opdoen in beperkte ruimtes. Hierdoor zouden virussen vrij spel krijgen.

Spoedberaad

De ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag ingelicht door Europees commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheidszorg) over de stand van zaken.Aanleiding was het feit dat in Spanje een ziektegeval is geconstateerd, het eerste in Europa.

De ministers van Volksgezondheid komen donderdag in een spoedberaad bijeen om te praten over de varkensgriep. Of die bijeenkomst in Luxemburg of in Brussel plaatsheeft, is nog niet duidelijk.

Reizigers

De Europese Commissie denkt er nog niet over het reizen naar Spanje af te raden wegens het geval van varkensgriep daar.

"Dat er nu een geval is van varkensgriep, betekent niet dat we reizen naar Spanje afraden", aldus de woordvoerster van EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) maandag in Brussel.

Ook komt er geen beperking op varkensvlees of voor varkenstransporten van en naar Spanje.

Belangrijk

De Europese Commissie noemt het geval van varkensgriep in Spanje erg belangrijk, omdat het virus kennelijk de oceaan is overgestoken.

"Eerst moeten we kijken wat het voor geval is in Spanje. Is iemand die is terugekeerd uit Mexico of de VS? Geneest hij of heeft hij anderen besmet?", aldus Robert Madelin, de hoogste ambtenaar voor gezondheidszaken bij de Europese Commissie, maandag tegen journalisten.

Denemarken

In Denemarken wordt ook gevreesd voor een besmetting, nu drie personen met symptomen van de ziekte in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat meldt de Copenhagen Post.

Spoedoverleg

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bespreekt maandagmiddag of zij het alarmniveau voor de varkensgriep verhoogt. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO heeft wegens de situatie in Mexico besloten eerder bijeen te komen.

De VN-organisatie moet bepalen of het risico op een pandemie is toegenomen. Dat kan betekenen dat de alarmfase wordt verhoogd van niveau drie naar niveau vier.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn landgenoten maandag opgeroepen kalm te blijven over de uitbraak van varkensgriep.

De verspreiding van het virus in Mexico en de Verenigde Staten is een ''reden tot zorg'', maar niet alarmerend, zei hij tijdens een bijeenkomst van de Nationale Academie van Wetenschappen in Washington.

Obama zei dat Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen alle gevallen van varkensgriep in de VS nauwlettend in de gaten houden.

In vijf Amerikaanse staten zijn in totaal twintig gevallen van varkensgriep bij mensen vastgesteld.

Varkensgriep in Spanje