VVD wil snel maatregelen tegen varkensgriep

ROTTERDAM - VVD-Europarlementariër Jules Maaten wil dat de Europese Unie ogenblikkelijk preventieve maatregelen neemt tegen de dreigende varkensgrieppandemie.

"Als een pandemie uitbreekt is er geen tijd voor uitgebreid overleg", zegt Maaten. "Ik wil dat de Europese Commissie onmiddellijk in kaart brengt welke lidstaten al maatregelen hebben genomen en welke niet."

Hij doelt vooral op de voorraden antivirale middelen in de EU-landen. Niet alle landen hebben evenveel van deze middelen in huis.

Als een pandemie daadwerkelijk uitbreekt moet de Europese Commissie volgens de VVD'er binnen 24 uur actie kunnen nemen in de hele unie.

Desinfectie

"Bijvoorbeeld maatregelen voor desinfectie en quarantaine op vliegvelden voor vluchten uit getroffen gebieden. Of het opleggen van reisbeperkingen", aldus Maaten.

"Het heeft weinig zin als Nederland ontsmettende matten op Schiphol legt, wanneer dat niet ook op luchthavens zoals Zaventem en Frankfurt gebeurt."

Ongelukkig gekozen

De varkensgriep heeft weinig met varkens te maken. Dat zegt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland maandag. Het is een ongelukkig gekozen naam, vindt hij. "Mensen kunnen gewoon varkensvlees blijven eten en naar de kinderboerderij gaan."

"Het lijkt te gaan om een menselijk griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus. Een nieuwe variant. Maar waarschijnlijk een menselijke."

Voorbarig

Volgens Osinga komen er uit de Verenigde Staten geen meldingen over varkens die geïnfecteerd zouden zijn met het nieuwe griepvirus. In de VS zijn nu twintig gevallen bekend van varkensgriepbesmettingen. "Het is voorbarig om te zeggen dat de oorzaak bij varkens ligt."

Dat varkens influenzavirussen bij zich dragen is normaal, zegt Osinga. "En soms krijgen varkens ook echte varkensgriep. Dan vreten de dieren niet, hebben ze koorts en hoesten ze. Maar dood gaan ze er meestal niet van."

Antistoffen

Die normale varkensgriep kan overslaan op veeartsen en varkenshouders maar die hebben daar meestal weinig last van. "Mensen maken dan antistoffen aan en hebben een paar dagen last van lichte griepachtige verschijnselen."

Tip de redactie