AMSTERDAM – Nederland moet overstappen op een nieuw regeermodel. Daarvoor pleit Kamerlid en partijvoorzitter van de SP, Jan Marijnissen, tegenover NU.nl. "Het liefst zie ik een partijoverschrijdend kabinet dat uit vooral wijze mensen bestaat."

Ministers zijn in zijn ogen veel te druk met het aansturen van een ministerie, waardoor grote problemen in de samenleving niet goed worden aangepakt.

"De regering moet bestaan uit een zevental mannen en vrouwen die op basis van hun levenservaring, kennis, inzet en affiniteit met de publieke zaak het land integraal besturen. De uitvoering van het beleid moeten ze aan anderen overlaten."

Vechtkabinet

"Minister ben je maar voor vier of acht jaar en dat is een relatief korte tijd om dingen te kunnen veranderen. Zeker als je te maken hebt met een vechtkabinet, komt daar helemaal niets van terecht", aldus Marijnissen.

De vorig jaar afgetreden fractievoorzitter wil zich niet per definitie scharen tussen de kandidaten voor zijn regering van wijze mensen. "Er is nooit gezegd dat ik aan die kwaliteiten voldoe."

"Het liefst zie ik generalisten op die plekken, visionairs, bestuurders die Nederland in zijn geheel kunnen beoordelen en zien waar behoefte aan is. Mensen zoals Winsemius en Wijffels lijken mij mensen die voldoen aan het door mij gewenste profiel."

Verantwoordelijk

De schotten tussen de ministeries moeten weg, aldus Marijnissen. “We moeten in de samenleving beginnen, kijken waar het probleem zit en daar iemand verantwoordelijk voor maken."

"De departementen dienen dan als hulptroepen van de bestuurders die werken aan het oplossen van de problemen. We hebben één ambtelijk apparaat, dat samen met de regering visie ontwikkelt en de problemen aanpakt. Voor zo'n politiek bestel zijn wel flexibele en dynamische ambtenaren nodig."

Het huidige kabinet Balkenende IV bestaat uit zestien ministers en dertien staatssecretarissen. Het merendeel van de ministeries bestaat al sinds de negentiende eeuw.

Enkele zijn in de loop der jaren verdwenen, zoals het ministerie van Koloniën. Nieuw in het huidige kabinet is het ministerie voor Jeugd en Gezin.