MEXICO-STAD - De varkensgriep heeft in Mexico mogelijk aan 103 mensen het leven gekost. Bij 22 mensen die de laatste dagen zijn gestorven, is de ziekte zeker de oorzaak.

Dat heeft minister José Angel Córdova van Gezondheidszorg zondag gezegd.

In totaal zijn ongeveer 1600 mensen in het Latijns-Amerikaanse land besmet geraakt. Van hen liggen er circa vierhonderd in het ziekenhuis.

Verenigde Staten

In andere landen blijft het aantal mensen bij wie de ziekte is vastgesteld, tot dusver beperkt. In de Verenigde Staten zijn twintig gevallen geconstateerd. Het betreft patiënten uit vijf staten en het zijn allemaal lichte ziektegevallen, aldus Richard Besser van het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in Washington heeft de noodtoestand voor de publieke gezondheid afgekondigd. Die maatregel is vooral bedoeld om het werk voor de plaatselijke autoriteiten op het gebied van de gezondheidszorg te vereenvoudigen.

Canada

In Canada is zondag bij zes mensen de varkensgriep geconstateerd. Het betreft onder meer vier studenten die onlangs in Mexico waren.

In Europa is de ziekte nog nergens geconstateerd. Er zijn mogelijke gevallen gemeld in Spanje en Nieuw-Zeeland.

Voorbereid

Volgens Keiji Fukuda van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de wereld beter dan ooit voorbereid op een grieppandemie na vijf jaar voorbereiding op de vogelgriep.

De organisatie beschikt over behandelingen met het antivirale middel Tamiflu voor vijf miljoen mensen. Met Tamiflu kan de varkensgriep worden bestreden.

Daarnaast beschikken landen, zoals Nederland, en regio's over eigen voorraden. De WHO is begonnen met de ontwikkeling van een varkensgriepvaccin.

Importverbod

China heeft per direct een importverbod voor varkensvlees uit Mexico en enkele zuidelijke staten in de Verenigde Staten ingesteld.

Met de maatregel wil Peking voorkomen dat de varkensgriep van Mexico en de Verenigde Staten overslaat naar China.

Eerder stelde Rusland al een verbod in op de import van varkensvlees uit Mexico en een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen en enkele staten van de Verenigde Staten.

Europa

De Europese Commissie wil een spoedbijeenkomst over de varkensgriep houden. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maandag in de Griekse hoofdstad Athene gezegd.

Hij liet weten dat EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) de ministers van Gezondheid van de EU-lidstaten al heeft benaderd. Vassiliou wil dat de bijeenkomst zo snel mogelijk plaatsvindt.

Varkensgriep