President Correa op winst in Ecuador

QUITO - Rafael Correa lijkt zondag te zijn herkozen als president van Ecuador. Dat blijkt uit een voorlopige uitslag die de kiescommissie zondagavond (plaatselijke tijd) heeft vrijgegeven.

Volgens de eerste cijfers heeft Correa ongeveer 51 procent van de stemmen gekregen. Hij blijft daarmee zijn naaste rivaal, de nationalistische kandidaat Lucio Gutiérrez, ver voor.

Ook de peilingen gaan uit van een eenvoudige winst van Correa. Volgens een prognose van onderzoeksbureau Cedatos-Gallup heeft de zittende president 55 procent van de stemmen gekregen, terwijl Gutiérrez zou zijn blijven steken op 28 procent.

Ook volgens twee andere peilingen heeft Correa meer dan de helft van de kiezers achter zich gekregen, waardoor een tweede ronde niet nodig zou zijn.

Chávez

De 46-jarige Correa, een bondgenoot van de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez, heeft de overwinning inmiddels opgeëist. ''Deze revolutie is aan de gang, en niets en niemand kunnen ons stoppen'', zei hij op een persconferentie in zijn thuisstad Guayaquil.

Oppositiekandidaat Gutiérrez wilde zich nog niet neerleggen bij een nederlaag. Hij zei de officiële uitslag te willen afwachten.

Tip de redactie