DEN HAAG - Alles is relatief, maar woensdag is de planeet Mars toch dichter bij de aarde dan ooit. Althans, dichterbij dan in duizenden jaren.

Op 27 augustus om 11.51 uur Nederlandse tijd bedraagt de afstand slechts 55.758.006 kilometer, gemeten tussen het middelpunt van de twee werelden. Daardoor is de planeet sinds de tijd van de Neanderthalers niet meer zo goed zichtbaar geweest, aldus Mars Society Nederland dinsdag.

Voor waarnemers op een relatief noordelijk gelegen locatie als Nederland wordt de pret gedeeltelijk bedorven doordat Mars vrij laag boven de zuidelijke horizon staat. Dat neemt niet weg dat vele sterrenkundigen hun telescoop op de planeet zullen richten en een aantal details kunnen waarnemen.

"Via een telescoop is de zuidelijke poolkap goed zichtbaar", belooft A. Westenberg van Mars Society Nederland, een organisatie die zich inzet voor onderzoek naar de Rode Planeet. Maar ook met het blote oog is wat te zien. "Kijk in de avond naar het zuid-oosten en je ziet een gelige opvallend heldere ster. Dat is Mars."

Voorwaarde is wel dat het weer moet meewerken, op beide planeten. Op aarde is vaak de bewolking spelbreker. Op Mars kunnen stofstormen die zich over de hele planeet verspreiden, wekenlang aanhouden. Met het blote oog is dat overigens niet te volgen.

Volgens A. Vitagliano van de Universiteit van Napels was het in .718 voor Christus voor het laatst dat beide planeten op een kortere afstand passeerden. Om daar achter te komen voerde de Italiaan een model van het zonnestelsel, met alle negen planeten, de Maan en enkele grote asteroïden, in een computer, die er bijna drie uur voor nodig had om met het antwoord te komen.

De afstand tussen Mars en de Aarde is bij elke passage anders omdat de Rode Planeet een excentrische baan volgt. De aarde draait vrijwel cirkelvorming om de zon. Tijdens het zogenoemde perihelion, bedraagt de afstand tussen de planeet en de zon 207 miljoen kilometer, tijdens het aphelion, als Mars op zijn verste punt is ten opzichte van onze ster, bedraagt die afstand 249 miljoen kilometer.