MEXICO-STAD - Media in Nieuw-Zeeland meldden zondag dat een groep van 22 scholieren en drie docenten gedwongen thuis zitten, nadat ze zaterdag waren teruggekeerd uit Mexico. Meerdere scholieren zouden griepsymptomen vertonen.

Volgens de autoriteiten op het gebied van volksgezondheid in Nieuw-Zeeland kampen zeker zes scholieren met griepsymptomen.

Maandag worden de uitslagen van bloedonderzoek bekend. Dan blijkt of sprake is van varkensgriep.

Tot die tijd moeten de leerlingen en de drie leraren thuis blijven en contact met familieleden zoveel mogelijk vermijden.

Frankrijk

Twee inwoners van Frankrijk kampen mogelijk ook met varkensgriep. Zij kwamen onlangs terug van een reis naar Mexico. Dat zei Didier Houssin, de hoogste ambtenaar op het gebied van volksgezondheid in Frankrijk, zondag in de krant Le Parisien.

Volgens Houssin gaat het vooralsnog om vermoedens. Nader onderzoek moet uitwijzen of inderdaad sprake is van varkensgriep bij de twee reizigers.

De ambtenaar verwacht dat in de komende dagen meer verdachte gevallen zullen opduiken. Hij wees erop dat er veel verkeer is tussen Mexico en Frankrijk, via de lucht en over het water.

Nederland

In Nederland zijn nog geen verdachte gevallen van varkensgriep bekend. Dat heeft een woordvoerder van het Erasmus MC in Rotterdam zondag gemeld.

Wanneer huisartsen symptomen van de ziekte signaleren, worden patiënten direct doorverwezen naar viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC. Het ziekenhuis wordt vooralsnog niet overspoeld met telefoontjes van bezorgde Nederlanders.

''De media communiceren heel helder wanneer mensen zich eventueel zorgen zouden moeten maken'', vindt de zegsman. ''En als dat het geval is, kunnen mensen zich het beste melden bij hun huisarts.''

Weinig zorgen

Nederland lijkt zich vooralsnog weinig zorgen te maken dat de varkensgriep zich naar Europa verspreidt. Diverse betrokken instanties hebben de afgelopen dagen nog maar amper telefoontjes gehad van verontruste landgenoten.

Het Erasmus MC, dat in een geval van besmetting fungeert als kennis- en opvangcentrum, heeft sinds vrijdag ''een paar telefoontjes'' ontvangen, aldus een zegsman. '',De media communiceren heel helder wanneer mensen zich eventueel zorgen zouden moeten maken'', stelt hij. ''En dat lijkt nog niet het geval te zijn.''

Het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM heeft ''slechts één bezorgde particulier aan de lijn gehad'', meldt een woordvoerder. ''Al zijn wij misschien niet de instantie die mensen direct bellen om informatie in te winnen.'' Ook bij de ANWB Alarmcentrale hangen Nederlandse toeristen echter niet massaal aan de lijn.

Zelfs bij het Nederlandse consulaat in Mexico-stad, waar al tientallen mensen aan de griep zijn bezweken, is het aantal telefoontjes sinds donderdag op de vingers van één hand te tellen, aldus een zegsvrouw.

Maatregelen Schiphol

Schiphol heeft nog geen verscherpte maatregelen getroffen in verband met de varkensgriep. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven zondag gemeld. De Veiligheidsregio Kennemerland en de Airport Medical Services (AMS) zien daar ook nog geen aanleiding toe.

De organisaties onderhouden doorlopend contact met het Centrum voor Infectieziekte van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de laatste ontwikkelingen rond het virus.

Luchtvaartmaatschappij KLM, die dagelijks op Mexico-stad vliegt, laat weten dat de federale overheid op Mexicaanse luchthavens bij het inchecken een vragenlijst over de gezondheid van de passagiers uitdeelt.

Dodental stijgt

Het aantal mensen in Mexico dat is bezweken aan de varkensgriep is zo goed als zeker gestegen tot 81, zo heeft de Mexicaanse regering zaterdagavond bekendgemaakt. Meer dan 1300 mensen zijn besmet met het virus.

Scholen in en om de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad en in de staat San Luis Potosí in Centraal-Mexico blijven tot 6 mei dicht om verdere verspreiding te voorkomen.

De regering raadt aan om mondkapjes te dragen totdat duidelijk is hoe het virus zich verspreidt. Het virus zou een nieuwe variant zijn van de varkensgriep, een nieuw subtype van het Influenza A-virus H1N1.

Ook in de Verenigde Staten zijn besmettingen met het virus geconstateerd. Een Britse steward is opgenomen in een Brits ziekenhuis met varkensgriepverschijnselen.