AMSTERDAM - Bewoners van woningen aan de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp wordt verzocht tijdelijk hun huis te verlaten als in de straat het boren aan de metrotunnel van de Noord-Zuidlijn begint.

Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Hans Gerson bevestigde vrijdag een bericht hierover in Het Parool.

De omwonenden die hun huis verlaten, kunnen op kosten van de gemeente terecht in een hotel. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente laten weten.

Inschatten

De kans op nieuwe grote verzakkingen of andere incidenten bij het boren van de tunnels van de Noord-Zuidlijn is zeer klein. Dat zei Paul Janssen, contractmanager van het Projectbureau Noord-Zuidlijn, vrijdag tijdens een bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis.

Het projectbureau is zes jaar geleden begonnen met het inschatten van de risico's op het verzakken van panden tijdens het boren. Van enkele honderden huizen is sindsdien de fundering verstevigd.

Waar de risico's nog steeds te groot waren zijn specifieke maatregelen genomen, zoals het bevriezen van de bodem. Tijdens het boren houden de bouwers bovendien het effect op de grond in de gaten, zodat mogelijke verzakkingen op tijd onderkend worden.

Enquête

Wanneer het boren aan de tunnel begint, is overigens nog niet bekend. Een commissie onder leiding van oud-minister van Landbouw Cees Veerman onderzoekt hoe het verder moet met de metrolijn.

Ook onderzoekt de gemeenteraad via een raadsenquête zelf hoe de grote problemen bij de aanleg van de lijn hebben kunnen ontstaan. Tot de uitkomsten van die onderzoeken bekend zijn, ligt al het werk stil.

De afgelopen jaren namen de geraamde kosten voor de aanleg van de lijn steeds verder toe en de werkzaamheden duren bovendien veel langer dan gepland. Om die reden stapte eerder dit jaar wethouder Tjeerd Herrema op.