DEN HAAG - Café De Kachel leek in zijn strijd tegen het rookverbod voet aan de grond te krijgen bij het ministerie van Volksgezondheid toen het de bezwaarschriftencommissie van VWS aan zijn zijde vond.

De commissie vindt dat de Groningse kroeg terecht bezwaar maakte tegen een rookboete. Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het advies van de commissie niet over, zo liet hij donderdag weten.

Het rookverbod in de horeca is bedoeld om het personeel te beschermen, maar in De Kachel staan alleen de eigenaren achter de bar.

Toch moet het café zich van Klink aan het rookverbod houden omdat ze net als kroegen met personeel een rookruimte kunnen inrichten.

Ongelijk

De bezwaarschriftencommissie vond juist dat kroegen met en zonder personeel ongelijk behandeld werden. Overigens kwam de commissie terug op een eerder advies om het bezwaar tegen de boete ongegrond te verklaren.

In de tussentijd had de rechter in Breda café Victoria in deze plaats vrijgesproken van overtreding van het rookverbod.

De Kachel was in een eerdere zaak wel de pineut: de rechter in Groningen veroordeelde dit café tot een boete. In beide zaken lopen nog hoger beroepen.

Bezwaar

Ook een paar kroegen die wel personeel hebben, hadden bij de bezwaarschriftencommissie van VWS bezwaar aangetekend tegen een boete.

Zij vingen bot bij de commissie. Die oordeelde dat ze verplicht zijn hun personeel te beschermen tegen meeroken.