IZMIR - De staatsveiligheidsrechtbank in de Turkse stad Izmir heeft dinsdag besloten dat een van de drie Nederlandse vrouwen die worden verdacht van heroïnesmokkel, moest worden vrijgelaten. De vrouw, Eunice S., kon daarom dinsdagavond de gevangenis verlaten.

Volgens tijdelijk zaakgelastigde P. Bekkers van de Nederlandse ambassade in Turkije brengt Eunice dinsdagnacht echter nog op het politiebureau door. Er is volgens hem nog een "formele hobbel" met de politie in Antalya. Bekkers benadrukt dat het alleen om een formaliteit gaat en dat de vrouw echt vrij komt.

De twee andere verdachte Nederlandse vrouwen blijven vastzitten. Dinsdag was de eerste dag van het proces in de smokkelzaak tegen de drie vrouwen en drie mannen, van wie er twee de Nederlandse nationaliteit hebben.

24 kilo

Ze worden volgens de Turkse aanklager vervolgd omdat ze 24 kilo heroïne uit Turkije wilden smokkelen. De mannelijke verdachten probeerden de Nederlandse vrouwen als koerierster te gebruiken. De mannen hebben inmiddels hun aandeel in de smokkel bekend. De vrouwen ontkenden dinsdag voor de rechter opnieuw elke betrokkenheid.

Onvoldoende bewijs

De rechter besloot Eunice vrij te laten, omdat niet duidelijk genoeg is geworden dat zij bij drugssmokkel was betrokken. Voor de rechtbank bleek doorslaggevend dat de vrouw in juni in een ander hotel verbleef dan de anderen. Verder was zij pas op zaterdag, een dag voor de inval van de politie, aangekomen. De politie deed zondag een inval in een ander hotel in de Zuid-Turkse plaats Antalya, waar haar twee zussen en een nichtje verbleven. Het andere zusje werd al eerder vrijgelaten.

"Eunice is heel gelukkig met haar vrijlating", zei haar raadsman M. Morangoz na de beslissing van de rechtbank. "Ze moest na afloop een beetje huilen van geluk."

Voortzetting

Haar zus Anne Maria S. en nichtje Linda F. kwamen niet zo goed weg. Zij moeten op 25 september samen met de drie verdachte mannen weer voor de staatsveiligheidsrechtbank verschijnen. Dan wordt hun proces voortgezet.

Anne Maria vertelde dinsdag in de drukbezochte rechtszaal, dat ze op straat kennis met de verdachte mannen hadden gemaakt. Op een gegeven moment kreeg zowel zij als haar nichtje een koffer met spijkerbroeken van hen. In die kledingstukken zaten de drugs verborgen, die de politie aantrof.

Niets verdachts

"We hadden geen afspraken over heroïne", vertelde Anne Maria. "Ik heb niet gemerkt dat er heroïne in de spijkerbroeken zat." Ook haar nichtje is tot de komst van de politie niets verdachts opgevallen aan de koffer. "Ik ben ervan uitgegaan dat er niets in zou zitten."

De familie van Linda F. reageerde met gemengde gevoelens op het verloop van de rechtszaak. Ze waren blij dat de rechter Eunice heeft vrijgelaten, maar teleurgesteld dat de twee anderen nog vast blijven zitten. De familieleden gaven wel aan vertrouwen in de rechters te hebben.

Tijdelijk zaakgelastigde Bekkers was ook bij het proces aanwezig. Hij toonde zich over het algemeen positief over het verloop van het proces. Hij zei dat hij het idee heeft dat de rechter "niet vijandig" tegenover de vrouwelijke verdachten staat. Hij noemde het ook positief dat de zaak relatief snel tot behandeling is gekomen.

De man van Linda zei dinsdag nog dat het heel moeilijk is om contact met zijn vrouw te krijgen. "Twee weken geleden hebben we voor het laatst gebeld. Nu we hier zijn, proberen een bezoek te regelen. Maar dat is niet eenvoudig." Of het uiteindelijk gaat lukken, is nog niet duidelijk.

Vakantie

De familie werd totaal overrompeld met de arrestatie van de vrouwen in juni. "Ze gingen op vakantie, meer niet", vertelt de man van Linda. "Ik kan niet geloven dat ze ermee te maken hebben. We hebben samen een baby van 11 maanden. Zoiets doe je je familie niet aan."

De Turkse autoriteiten hadden voor het proces strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Gewapend personeel van de politie en militaire politie schermde bij het gebouw van de rechtbank de verdachten af van journalisten en publiek.