BUENOS AIRES - In een aantal Argentijnse steden zijn dinsdag rellen ontstaan na protesten tegen het economische beleid van de regering. In de stad San Salvador de Jujuy, in het uiterste noorden van het land, en in Casilda keerden boze Argentijnen zich tegen filialen en geldautomaten van banken. Ze drongen bankkantoren binnen en richtten grote schade aan, zo meldde onder meer het Argentijnse dagblad El Clarín.

Bekijk video

In Casilda, ruim 300 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, moesten ook panden van de overheid het ontgelden. De politie trachtte de ongeregeldheden te bedwingen met onder meer traangas. Zeker 3500 mensen vielen er banken en overheidsgebouwen aan.

Veel Argentijnen hebben wel een bankrekening, maar onvoldoende 'cash' door de beperkingen die regering heeft gesteld aan de opname van geld. De tegoeden in pesos worden minder waard door de geldontwaarding, tot woede van de rekeningshouders.

Centrale Bank

De Centrale Bank van Argentinië heeft dinsdag voor het eerst in de huidige crisis ingegrepen om de peso te steunen. De bank pompte naar eigen zeggen ,8 miljoen dollar in de wisselmarkten om de val van de peso tegen te gaan.

De bank voorzag eerder een wisselkoers van 1,70 peso voor een Amerikaanse dollar na het opgeven van de dekking van de nationale munt door de dollar. Op dinsdag overschreed de waarde van de dollar op de vrije markt in Argentinië evenwel al de twee pesos.

Loskoppeling

De loskoppeling van de peso van de dollar kwam deze maand na elf jaren van vastgestelde gelijkheid. Handelstransacties met het buitenland verlopen nog volgens een officiële koers van 1,40 peso per dollar. De koers op de vrije markt daalt evenwel te snel volgens de Centrale Bank, die daarom dinsdag de dollars op de markt gooide.