AMSTERDAM - De VVD in Rotterdam is woensdag uit het college van burgemeester en wethouders gestapt. Beide liberale wethouders dienden hun ontslag in, zo maakten de bestuurders tijdens een persconferentie bekend.

Het college is niet gevallen. PvdA, CDA en GroenLinks hebben nog altijd een nipte raadsmeerderheid (23 van de 45 raadszetels).

De opgestapte wethouders zijn Mark Harbers (Economie en Haven) en Jeanette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie). De liberale wethouders zijn in overleg met de raadsfractie tot hun besluit zijn gekomen.

Ramadan

Aanleiding is het debat over de integratie-adviseur Tariq Ramadan, vorige week donderdag.

De fractie van de VVD wilde aanvankelijk Ramadan aan de kant zetten. Toen zich geen meerderheid voor behoud van Ramadan leek af te tekenen, dreigde GroenLinks achter de schermen uit het college te stappen.

De VVD draaide bij en gaf een herziene lezing op hun motie, namelijk dat Ramadan niet langer als bruggenbouwer zou mogen optreden.

Aanfluiting

Uiteindelijk besloot een meerderheid in de raad dat de omstreden Ramadan zijn advieswerk kan voortzetten. De draai van de VVD leverde de liberalen luid misprijzen van de sterke fractie van Leefbaar Rotterdam en de SP op.

De opmerkelijke wending werd een politieke aanfluiting genoemd.

''Het optreden van Ramadan heeft een spoor van verwarring over integratie achtergelaten'', zei Harbers.

''Wij hebben twijfels over zijn opvattingen over de rechten van homo's en vrouwen.''

De wethouder zei niet te zijn beïnvloed door de uitspraken van zijn partijgenoot, het Tweede-Kamerlid Hans van Baalen, die zich het afgelopen weekeinde in de media tegen Ramadan uitsprak.

Rutte

Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD in politiek Den Haag, laat weten achter het besluit van de Rotterdamse VVD te staan. ''Ramadan kan inderdaad niet langer in dienst van de gemeente blijven.''

De PvdA, de grootste partij in de raad, wil dat de VVD donderdag een verklaring geeft voor de handelwijze. Daartoe zal een extra raadsvergadering worden gehouden.

Fractieleider Peter van Heemst zei ''verbijsterd'' te zijn. ''De VVD in Rotterdam loopt aan het lijntje van de landelijke partij en heeft de stad ondergeschikt gemaakt.''

College

Het is nog onduidelijk hoe de toekomst van het college er uitziet. De drie coalitiepartijen spraken woensdag hardop uit tevreden te zijn met elkaar.

GroenLinks wil door met deze coalitie. ''We willen het beleid graag tot een goed einde brengen. Maar deze nipte meerderheid is zeker geen ideale situatie'', aldus raadslid Arno Bonte (GroenLinks).

Een nieuwe partij zoeken is dat ook niet. ''Dat betekent dat je moet onderhandelen.'' PvdA en CDA willen nog niet op de zaken vooruitlopen.

Portefeuilles

Van Heemst noemde het moment waarop de VVD opstapte uiterst ongelukkig.

''Er blijft een aantal zeer zware portefeuilles liggen waaronder Economie. Dat gooi je in het huidige economische klimaat niet zomaar aan de kant, of breng je even bij iemand anders onder.''

De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, was niet ongelukkig met de stap van de VVD-wethouders. ''Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'', aldus fractievoorzitter Ronald Sörensen.

Geluk

De huidige crisis is al de derde die het gemeentebestuur binnen een jaar treft. Vorige maand wankelde het college rondom de positie van wethouder Leonard Geluk (CDA, Jeugd, Gezin en Onderwijs). In augustus verdween wethouder Orhan Kaya (GroenLinks) van het toneel.