RIJSWIJK - VVD-voorzitter B. Eenhoorn vindt dat zijn partijgenoot minister Korthals van Justitie eerder had moeten optreden tegen de toename van de cocaïnesmokkel van de Antillen naar Nederland via Schiphol.

"We hadden wat sneller actie van de minister mogen verwachten", zei Eenhoorn dinsdag in het televisieprogramma Nova. Eind vorig jaar wist Korthals dat het aantal 'bolletjesslikkers' was toegenomen en dat deze door een tekort aan cellen niet altijd werden opgesloten.

Eenhoorn

Eenhoorn prees daarentegen wel de nieuwe maatregelen die Korthals heeft voorgesteld, zoals het opsluiten van twee criminelen in één cel op Schiphol. Korthals is volgens de VVD-voorzitter slachtoffer van zijn eigen succesvolle beleid.

Vorig jaar zijn al extra maatregelen getroffen tegen cokesmokkelaars. Dat heeft geleid tot meer aanhoudingen, maar de smokkelaars konden door gebrek aan celruimte niet altijd worden opgesloten.

Eenhoorn hekelde de PvdA, die volgens hem nu weer twijfels uit over de voorgestelde maatregelen. Hij beklemtoonde dat de positie van Korthals, die zesde staat op de VVD-lijst voor de Kamerverkiezingen in mei, binnen de partij in het geheel niet ter discussie staat.

/NIEUWSKorthals wilde zich beraden over bolletjesslikkers