OLDEBERKOOP - De politie heeft 300 tips gekregen over de -jarige Lusanne van der Gun uit het Friese Oldeberkoop, die sinds maandag wordt vermist. De tips stroomden binnen na de televisie-uitzending van maandagavond van Opsporing Verzocht. Daaronder zijn enkele waardevolle aanwijzingen, aldus een politiewoordvoerder. Ook bij de redactie van het tv-programma Tros Vermist zijn tips binnengekomen.

De politie heeft dinsdagmiddag de zoektocht naar het meisje afgesloten. Zowel maandag als dinsdag zocht het team met speurhonden naar het kind. Het heeft Oldeberkoop en omgeving helemaal uitgekamd. Het rechercheteam werkt de nacht van dinsdag op woensdag door om de gegevens van de zoektocht en de driehonderd tips te verwerken.

Beloning

De stichting Kooilust Vermist uit Montfoort heeft 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de opsporing van het meisje. Deze stichting is een initiatief van Anneke en Jos Geerts. Dit miljonairsechtpaar verblijft met twee dochters in Spanje, uit angst voor ontvoeringen.

Lusanne fietste maandagochtend naar school, toen ze samen met haar vriendinnetje door een man werd aangehouden. Ze stapte in zijn auto en is sindsdien spooorloos. Een team van 25 rechercheurs is met het onderzoek belast.

Reageren

Slachtofferhulp Nederland heeft dinsdag in Oldeberkoop een locatie geopend om dorpsbewoners op te vangen. Veel ouders zijn ongerust en weten niet hoe ze met hun emoties moeten omgaan. Ouders willen vooral weten hoe ze tegenover hun kinderen moeten reageren. "Kinderen zeggen bijvoorbeeld dat het stom is dat het meisje in de auto is gestapt. Ouders moeten proberen zich in de belevingswereld van het kind in te leven", aldus woordvoerder M. Gerritsen van Slachtofferhulp.

In de rooms-katholieke Pauluskerk in Gorredijk, waar Lusanne misdienaar is, is dinsdagavond een speciale dienst voor haar gehouden. Ongeveer 250 mensen woonden de wake bij. Onder hen waren veel ouders met kinderen, vooral afkomstig van de basisschool De Tjongeling.

Brief

Tijdens de wake werd een korte brief voorgelezen van bisschop Eijk van Groningen. Hij liet weten met de familie mee te leven en mee te bidden. De familie Van der Gun was niet bij de dienst aanwezig. Pastoraal werkster M. Tiesinga-Foekema is dinsdag de hele dag bij de ouders van Lusanne geweest.