LONDEN - Het aantal fouten bij de toediening van bloedtransfusies in Groot-Brittannië is afgelopen jaar met zeker 20 procent gestegen. Tenminste vijftien patiënten overleefden de behandeling niet, zo meldde de Britse krant The Independent dinsdag.

Onderzoek heeft uitgewezen dat in het jaar 2002 ten minste 363 mensen het verkeerde of besmet bloed kregen toegediend. De daaropvolgende reactie van het immuunsysteem kan de dood tot gevolg hebben, aldus de medici.

De fouten met transfusies komen voor, ondanks de herhaalde roep om de invoering van simpele technische toepassingen zoals streepjescodes. Daarmee zouden dergelijke vergissingen kunnen worden voorkomen, aldus de wetenschappers. De belangrijkste oorzaak van fouten is dat artsen simpelweg het verkeerde zakje uit de vriezer pakken.

Volgens de onderzoekers ligt het werkelijk aantal fouten vermoedelijk nog aanzienlijk hoger. Ziekenhuizen rapporteren anoniem en vrijwillig aan het onderzoeksteam. In 191 van de 378 ziekenhuizen die deelnamen aan het project zouden zich geen fouten hebben voorgedaan. Volgens de onderzoekers wijst dat er alleen maar op dat veel fouten niet worden opgemerkt of gerapporteerd.