AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een bijzondere hazewindhond van de Antwerpse beeldhouwer Artus Quellinus (1609-1668) verworven.

Het gaat om een levensgroot eikenhouten beeld van een liggende hazewindhond uit 1657, aldus het museum dinsdag.

De viervoeter heeft waarschijnlijk echt geleefd en behoorde toe aan de rijke Antwerpse familie Roose. Op de halsband staat het wapenschild van de familie. Het beest kijkt omhoog, alsof zijn baas hem toespreekt.

Zeldzaam

''Het is een zeer zeldzaam voorbeeld van een gebeeldhouwd dierportret op ware grootte'', aldus het Rijksmuseum. Voor de aanwinst werd tussen de 400.000 en 500.000 euro betaald.

Het Rijks beheert de grootste collectie werken van Quellinus ter wereld. De Antwerpenaar is vooral bekend van de beelden in en op het Amsterdamse stadhuis, het huidige Paleis op de Dam.

Quellinus heeft ook andere dieren in hout gesneden, maar dan uitsluitend als onderdeel van kerkmeubilair.

Sculpturen

Naast de hond heeft het museum nog vier sculpturen gekocht die de internationale collectie beeldhouwkunst moeten verrijken.

Ze zijn afkomstig uit Frankrijk en Italië, waaronder een 600 kilo zwaar marmeren beeld van een vrouw die zich over twee kinderen ontfermt.

Dit is gemaakt door de Florentijnse beeldhouwer Lorenzo Bartolini (1777-1850). De aanwinsten zijn tot en met 15 juni in het Rijksmuseum te zien.