WILNIS - Het water in de Ringvaart in het Utrechtse dorp Wilnis heeft dinsdagmorgen een gat in de Ringdijk geslagen. Daardoor loopt het water in de straten van de burgemeesterwijk in het dorp. De opening zou enkele meters groot zijn. Inmiddels is een noodwand voor het dijkgat geplaatst.

Emoties

Het bezoek van burgemeester M. Burgman aan het tijdelijke opvangcentrum in party- congrescentrum De Meijert in Mijdrecht heeft de emoties van getroffen inwoners van Wilnis doen oplopen. Volgens diverse bewoners is duidelijk dat de dijk, die dinsdagmorgen doorbrak, al langere tijd in slechte staat verkeerde.

Hoongelach

Toen Burgman vertelde dat de oorzaak van de dijkdoorbraak onbekend was, ontstond er hoongelach in de zaal. Ook de medewwerker van het hoogheemraadschap had wat uit te leggen. Hij meldde dat hem niets bekend was en is over een mogelijk slechte toestand van de dijk. Hij kreeg direct het advies toegeworpen "een bril te kopen".

Huisdieren

Veel mensen hadden vragen over huisdieren die thuis zijn achtergebleven. Ook werd gevraagd naar de mogelijkheid om paspoorten en andere belangrijke papieren thuis op te halen. De autoriteiten geven nog geen toestemming om zaken op te halen.

Ze willen eerst de rapportage afwachten van het inspectieteam dat de wijken in is getrokken. Delen die veilig worden geacht, mogen op een later tijdstip al dan niet tijdelijk worden betreden. Dat geldt uiteraard niet voor plekken die onveilig worden geacht.

Mobiele eenheid

Burgemeester Burgman legde verder uit dat de mobiele eenheid de getroffen wijken heeft afgegrendeld. "Dat is voor uw veiligheid en voor die van de hulpdiensten. En zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw huisraad en de spullen. Gaat u toch het gebied in, dan heeft de politie de volmacht u te verwijderen, want er is geconstateerd dat sommigen al terug zijn gegaan."

Burgman

Volgens Burgman ziet de situatie in de wijk er niet goed uit. "Dit is ongetwijfeld een ontstellende gebeurtenis voor u", zei de burgemeester. "Wanneer u terug kunt is niet te zeggen".

De burgemeester adviseerde de getroffen inwoners van Wilnis een claim in te dienen bij hun eigen verzekeraar en daarnaast de gemeente op de hoogte te stellen van de schade die zij hebben opgelopen.

Oorzaak

Het zal nog wel een paar dagen duren voor het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht iets kan zeggen over de oorzaak van de dijkdoorbraak. Dijkgraaf J. de Bondt sluit opzet echter volledig uit, zei hij dinsdagmorgen.

Volgens De Bondt zijn de dijken in het poldergebied van de gemeente De Ronde Venen enkele jaren geleden nog allemaal gecontroleerd op stabiliteit. Uit die controle bleek dat er bij enkele dijken reparaties nodig waren, maar de dijk om de Ringvaart bij Wilnis was daar niet bij. "Als we gisteren hadden gecontroleerd, hadden we misschien wel niets gezien", aldus De Bondt.

Gat gedicht

Om 06.30 uur meldde de gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, dat het gat in de Ringdijk is gedicht. Eerder kwamen woordvoerders van brandweer en gemeente met tegenstrijdige berichten.

Droog

De Ringvaart is volgens buurtbewoners bijna droog gevallen. Kleine en middelgrote bootjes liggen op het droge. Ook zijn enkele woonboten droog komen te liggen. Getroffen buurtbewoners, die al even naar hun woning zijn teruggekeerd, zeggen dat het water in de wijk alweer ongeveer 25 centimeter is gezakt.

Omdat het water in de Ringvaart weg is, ontstaan in de berm en ook in de straat ernaast veel scheuren. Het gaat soms om scheuren van bijna een meter.

Evacuatie

Uit de getroffen woonwijk, Veenzijde , worden tot 2000 mensen geëvacueerd. Het water loopt op verschillende plaatsen al de huizen in en staat op sommige plekken in de wijk een halve meter hoog. De wijk is afgesloten, net als een van de toegangswegen naar het dorp, de N212. Volgens de brandweerwoordvoerder gaat het om een grote calamiteit.

De brandweer probeert in het geslagen gat van zo'n 100 meter breed een schot te plaatsen om zo de stroming tegen te gaan. De mensen worden via megafoons opgeroepen om de huizen te verlaten. "Verplicht zijn ze dat niet. De mensen die thuis willen blijven mogen dat", aldus de politiewoordvoerder.

De bewoners die wel vertrekken worden onder meer opgevangen in gemeenschapsruimte De Schakel aan de Dorpsstraat, De Roeping nabij de kerk en de aula op de Enschedeweg. Ook in omliggende plaatsen, Mijdrecht en Vinkeveen, wordt opvang geregeld.

Bij de Herenweg, Dorpsstraat bouwt de brandweer een extra dam om te voorkomen dat het water ook andere delen van het dorp bereikt. Inmiddels zijn tienduizend zandzakken onderweg naar Wilnis en een extra peloton van zestig brandweerlieden.

In Mijdrecht, dat ook onder de gemeente De Ronde Venen valt, is in verband met de dijkdoorbraak een crisiscentrum ingericht.