ARNHEM - Door een computerfout is de straatverlichting opmeerdere plaatsen in de provincies Gelderland, Friesland enFlevoland maandagavond een uur te laat ingeschakeld. Tegen half elfwas de storing opgelost, zo meldde energiebedrijf NUON.

De zendinstallaties in Lelystad en Nijmegen hebben volgens NUONtwee aparte signalen verzonden naar alle transformatorhuisjes in dedrie provincies. Normaal gebeurt dit synchroon. Sommigeontvangststations wisten het signaal om de straatverlichting in teschakelen desondanks goed te vertalen, andere niet. Met eenherstart van de centrale computer was het probleem verholpen.

De politie in Gelderland, Friesland en Flevoland zegt dat destroomstoring nergens tot grote problemen heeft geleid. Meldkamerszijn volgens een woordvoerder in Flevoland wel platgebeld.

De straten in onder meer Nijmegen, Lelystad, Almere en Sneekbleven maandag donker. In grote steden als Arnhem en Leeuwardenfunctioneerde de straatverlichting als normaal. NUON kan nietzeggen in hoeveel plaatsen de straten onverlicht bleven.