AMSTERDAM - Nederland doet niet mee aan de VN-conferentie over racisme die maandag in Genève begint. Ook de Verenigde Staten en Australië hebben zich afgemeld.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) besloot zaterdagavond dat Nederland niet zou deelnemen, meldt zijn woordvoerder.

In december zei Verhagen al dat Nederland de conferentie boycot als islamitische landen hun anti-Israëlische retoriek niet zouden schrappen en er geen aanvaardbare slotverklaring zou komen.

Ook de Amerikaanse overheid heeft bezwaar tegen de tekst van de slotverklaring. Australië zegt dat het er niet op kan vertrouwen dat op de top geen antisemitische of andere kwetsende uitspraken worden gedaan.

Westen

"De conferentie tegen racisme is te belangrijk om te misbruiken voor politieke doeleinden en aanvallen op het Westen," motiveert Verhagen zijn beslissing. "Daar doet Nederland niet aan mee."

De Verenigde Staten maakten zaterdag al bekend niet naar de conferentie in Zwitserland af te reizen. Onder meer Israël, Italië en Canada trokken zich eerder al terug vanwege antisemitische elementen in de slottekst.

De conferentie wordt 'Durban II' genoemd, naar de vorige racismeconferentie die in 2001 plaatsvond in deze Zuid-Afrikaanse stad.

In Durban liepen Israël en de VS halverwege weg omdat er voornamelijk kritiek op Israël werd geleverd en het zionisme met racisme gelijk werd gesteld.

Nederland

Nederland neemt de strijd tegen discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid, geslacht, geloof en politieke overtuiging zeer serieus, schrijft Verhagen zondag in een verklaring. Hij noemt de slotverklaring die nu op tafel ligt een gemiste kans.

Nederland heeft meerdere keren alternatieve tekstvoorstellen ingediend. Desondanks bleef de sfeer grimmig, aldus Verhagen.

Hij gelooft niet meer dat de conferentie werkelijk kan bijdragen aan de bestrijding van racisme. Bestrijding van racisme en discriminatie blijft een speerpunt van het Nederlandse regeringsbeleid.

Boos

De stichting Nederland Bekent Kleur is boos over het besluit van de minister. Verhagen creëert volgens de antiracisme-organisatie al maanden een vals beeld van de VN-conferentie.

''Hij werpt voortdurend nieuwe bezwaren op en richt zich nu zelfs tegen de uitkomst van de vorige VN-conferentie, waar Nederland eerder mee heeft ingestemd'', stelt voorzitter René Danen.

''Door niet deel te nemen aan de conferentie geeft Nederland aan geen belang te hechten aan racismebestrijding. Dat is absoluut een verkeerd signaal in tijden van toenemende vreemdelingenhaat in Nederland.''

VS

De VS, die moeite hebben met de tekst uit de slotverklaring, beroepen zich op 'Document Durban' .

Alle verwijzingen naar Israël zijn inmiddels uit de tekst, maar de VS zijn niet tevreden met de tekst die ''in z'n geheel nog steeds de verklaring uit Durham onderschrijft'', aldus de woordvoerder.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië stuurt wel een delegatie naar Genève. Dat heeft een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

De zegsman liet weten dat Londen bekijkt hoe de situatie zich ontwikkelt, maar dat het nog steeds de bedoeling is een afvaardiging te sturen.