WASHINGTON - Het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om CIA-agenten niet te vervolgen voor het ruw verhoren van terreurverdachten, is een schending van internationale wetgeving.

Dat heeft de speciale rapporteur van de Verenigde Naties inzake marteling, Manfred Nowak, zondag gezegd, meldde de BBC.

Volgens Nowak zijn de VS verplicht om mensen die gemarteld hebben, te vervolgen. Dat is afgesproken op een VN-conventie tegen marteling. Nowak wil daarom alsnog een onafhankelijk onderzoek en compensatie voor de slachtoffers.

Verbod

Obama vaardigde na zijn ambtsaanvaarding in januari een verbod uit op verhoormethodes als waterboarding, waarbij de verdachte het gevoel krijgt dat hij verdrinkt. Dat wordt internationaal door velen beschouwd als een vorm van marteling.

Obama maakte donderdag bekend dat hij niet wil dat functionarissen van de geheime dienst die de methode onder oud-president George W. Bush 'te goeder trouw' gebruikten terwijl zij 'hun plicht deden', vervolgd worden.

Nowak erkent dat er sprake is van verzachtende omstandigheden, maar stelt dat het volgen van een bevel de uitvoerder niet ontslaat van verantwoordelijkheid.