MOGADISHU - De Nederlandse marine heeft de zeven piraten die zaterdag een tanker wilden kapen na verhoor vrijgelaten. Dat heeft een NAVO-woordvoerder laten weten.

Hij stelde dat de Nederlandse marine de piraten formeel niet kon vasthouden omdat die geen Nederlandse slachtoffers hadden gemaakt en niet in de Nederlandse wateren actief waren. Dat schrijft het mandaat van de NAVO voor, liet een woordvoerder van Defensie weten.

Vervolging

Bovendien waren de piraten geen Nederlanders, aldus de woordvoerder. Begin januari liet het Openbaar Ministerie nog weten dat Nederland verdachten van piraterij over de hele wereld mag vervolgen.

Zeeroof is het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van strafrecht is opgenomen, aldus het landelijk parket van het OM.

Wel hebben de Nederlanders de wapens van de negen piraten in beslag genomen en vernietigd. Het gaat om zeven automatische wapens (AK-47) en een soort granaatwerper.

Koopvaardijschepen

Het fregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën, dat patrouilleert in de Golf van Aden nabij Somalië om piraterij te voorkomen, escorteerde zaterdag vier koopvaardijschepen.

Het kreeg van de NAVO opdracht aan boord te gaan van het schip waarop de zeerovers zich hadden verschanst nadat die hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen.

Het Britse marineschip RFA Wave Knight dat vlakbij was, hield de aanvallers onder schot.

Piraten

De piraten hadden met vuurwapens en granaten de tanker Handytankers Magic aangevallen. Die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Een onontplofte raketgranaat werd later aan boord van de tanker teruggevonden.

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën reageerde op de aanval. Eind maart voerde het schip ook al met succes actie tegen piraten.

Gijzelaars

Bij de geslaagde actie heeft de marine ook twintig mensen bevrijd die door Somalische piraten waren gegijzeld.

De gijzelaars moesten werken op het moederschip dat de Somaliërs gebruikten voor aanvallen op schepen. Het zou gaan om vissers uit Jemen.

Nederlander

De Belgische zender VRT meldde tegelijkertijd dat voor de kust van Somalië een Belgisch baggerschip met een Nederlander aan boord was gekaapt. Later bleek dit niet het geval.

Een helikopter van het Europese smaldeel dat in de regio patrouilleert onder de naam Operatie Atalanta, is poolshoogte gaan nemen, meldde de Portugese marine-officier Alexandre Fernades.

Hij zei dat het schip de Pompeï heet en vier Kroatische, drie Filipijnse, een Deens en twee Belgische bemanningsleden aan boord heeft.

Patrouilleren

Buitenlandse marineschepen patrouilleren in de Golf van Aden om kapingen te voorkomen. De Europese Unie begon vorig najaar een veiligheidsoperatie voor de kust van Somalië om de strijd met de piraterij aan te gaan.

Met deze operatie, waaraan ook de Nederlandse marine deelneemt, wil de EU vooral schepen beschermen die hulpgoederen vervoeren.