AMSTERDAM - De politie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch willen twee Marokkaanse broers het land laten uitzetten. Reden is dat zij deel uitmaken van een criminele jeugdgroep.

Een woordvoerder van de politie bevestigde zaterdag een bericht hierover in Trouw.

De twee zijn rond de twintig jaar oud en wonen circa vijftien jaar in Nederland.

Ze hebben echter geen Nederlands paspoort en zijn vergeten hun verblijfsvergunning op tijd te verlengen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou ze nu moeten uitzetten, aldus de politie en Marcouch.

Illegaal

Normaal gesproken zet de IND alleen criminelen met een verblijfsvergunning uit als zij korter dan 5 jaar in Nederland zijn. Volgens de politie zijn de broers tussen twee licenties in echter ook een periode illegaal in het land geweest. Daardoor zouden ze gewoon binnen die termijn vallen.

De broers maken deel uit van de Piet Mondriaangroep, een club criminele jongeren die vaak rondhangt in de Piet Mondriaanstraat. Circa 80 procent van de leden van deze bende zou geen paspoort, maar een verblijfsvergunning hebben.

"Als die jongens geen Nederlandse staatsburgers zijn, dan kun je je afvragen wat de zin van hun aanwezigheid hier is'', zegt Marcouch in Trouw. ''Het heeft ook een preventieve werking: het toont aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen.''