AMSTERDAM - Miljoenen euro's van de rijksoverheid voor schuldhulpverlening en armoedebestrijding worden door gemeenten gebruikt om gaten te dichten in de eigen begroting. Dit blijkt uit onderzoek door de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening.

De NVVK organiseerde een steekproef onder honderd gemeenten, zo meldt De Telegraaf zaterdag.

Hieruit bleek dat veertig procent van de gemeenten de tachtig miljoen die het rijk jaarlijks overmaakt, gebruikt voor andere uitgaven.

Onlangs kondigde het kabinet aan tot 2011, 130 miljoen euro extra vrij te maken voor het tegengaan van problematische schulden. De NVVK vreest dat ook een deel van dat geld door gemeenten anders zal worden besteed.

Meer verzoeken

"Het budget wordt in sommige gemeenten voor een deel voor iets anders gebruikt, soms voor bijna de helft", zegt NVVK-voorzitter Ger Jaarsma in de krant.

Jaarsma vindt dat het rijk van de ontvangende gemeenten moet eisen dat het geld niet voor andere doelen wordt gebruikt.

Financiële steun voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening is nu juist hard nodig, stelt de NVVK. De afgelopen drie maanden kregen kredietbanken en hulpverleners tien procent meer verzoeken om steun dan vorig jaar in dezelfde periode.

Extra investeringen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt in de krant dat gemeenten extra investeringen doen om schuldproblemen tegen te gaan. Het geld zit in de gemeentefondsen en wordt ingezet waar dat nodig is, zegt een woordvoerder.