MIDDELBURG - De douane in Vlissingen heeft tijdens een controle ruim 4000 kilo cocaïne gevonden aan boord van zeesleper de Otton, afkomstig uit Venezuela. Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekend.

Volgens het OM is dit de grootste drugsvangst op een schip in Nederland ooit. Het OM schat de straatwaarde van de cocaïne op ruim miljoen euro.

De douane stuitte vorige week bij toeval op de partij drugs doordat het schip, dat onderweg was naar Antwerpen, door motorpech niet verder kwam dan de rede van Vlissingen. De douane kreeg informatie van de Nationale Recherche dat er vermoedelijk verdovende middelen aan boord waren.

Douane

Na drie dagen zoeken, vond de douane de drugs die in een verborgen compartiment in de brandstoftank van het schip verstopt zaten. De tien bemanningsleden uit Colombia, Ecuador en Panama werden aangehouden en zijn, na voorgeleiding, in bewaring gesteld.

Justitie brengt de vondst in Vlissingen in verband met een lopend onderzoek van de politie in Flevoland. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn afgelopen weekend vier mannen en een vrouw uit Amsterdam, Almere en Ermelo aangehouden. De vijf worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Lelystad. De partij cocaïne is inmiddels vernietigd.