DEN HAAG - De Zweedse producent Saab heeft vrijdag een ultieme poging gedaan om de Gripen Next Generation te promoten als opvolger van het huidige gevechtsvliegtuig F-16.

In brieven aan het kabinet, de Tweede Kamer, de industrie en aan de commandant van de luchtmacht benadrukt Saab nog eens dat Nederland 85 jachttoestellen kan kopen voor een bedrag dat helemaal binnen het budget valt, dat Nederland reserveert.

Saab wil 85 Gripens NG leveren voor een vast bedrag van bijna 4,8 miljard euro, met daarnaast nog eens 4,8 miljard euro voor de levensduurkosten voor dertig jaar.

Keuze

De Zweedse onderneming stelt dat een keuze voor een of twee testtoestellen van de Amerikaanse concurrent Joint Strike Fighter (JSF/F-35) de facto een keus is voor de aanschaf van de JSF.

De Tweede Kamer moet woensdag een besluit nemen over de testtoestellen, maar is daar nog verdeeld over. Vooral de onzekerheid over de prijs van de JSF, zowel de aanschaf- als de exploitatiekosten, is een heet hangijzer.

Defensie wil de JSF aanschaffen, omdat ze die verreweg het beste toestel vindt voor de toekomst.

Prijs

Ondanks dat de prijs nog niet vaststaat, zal Defensie 6,1 miljard euro reserveren om in fases 85 JSF-toestellen te kopen. Daarnaast wordt nog eens bijna 10 miljard euro uitgetrokken om de JSF dertig jaar lang te gebruiken en onderhouden.

Nederland doet bovendien sinds 2002 mee met de ontwikkeling van het geavanceerde gevechtsvliegtuig. Daarin is inmiddels meer dan 760 miljoen euro geïnvesteerd, waarvoor de industrie in ruil JSF-gerelateerde opdrachten krijgt.

Daarover moeten de bedrijven dan een deel afdragen aan de Staat. Wat de aankoop Nederland oplevert aan verdiensten en werkgelegenheid, is echter ook nog niet helder.

Compensatie

In zijn brief aan de Tweede Kamer spreekt Saab 'met kracht' tegen dat bij een keus voor de Gripen minder te verdienen is voor Nederlandse bedrijven.

Saab stelt dat er volop samenwerking zal zijn. Het Zweedse concern zegt een industriële compensatie te garanderen van tenminste 100 procent.

Dat betekent dat Nederland wordt gecompenseerd voor het aankoopbedrag door middel van technolgische uitwisseling, deelname in de productie en leveranties aan het Gripen-programma. Volgens Saab zijn daaraan duizenden banen gekoppeld.