NEW YORK/HILVERSUM - Oud-burgemeester Rudy Giuliani van New York is boos op de jury in het AVRO-programma Advocaat van de Duivel.

Die sprak vorige week uit dat er geen bewijzen zijn dat terroristenleider Osama bin Laden achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington zat.

De jury brengt de wereld ''een verwarrende'' boodschap en voedt samenzweringstheorieën, zei hij deze week voor de conservatieve Amerikaanse zender Fox News.

11 september

Giuliani was burgemeester van New York, toen twee vliegtuigen tegen de torens van het World Trade Center op Manhattan vlogen. Hij noemde programma's als Advocaat van de Duivel gevaarlijk.

''Het is zo'n bizar en redeloos oordeel dat ik denk dat het bij velen geen gewicht in de schaal zal leggen, behalve dat het samenzweringstheorieën voedt'', zei de oud-burgemeester.

Giuliani probeerde vorig jaar tevergeefs de kandidaat van de Republikeinse Partij bij de presidentsverkiezingen te worden.

AVRO

Simone van den Ende, leidinggevende van de AVRO, is het niet eens met de ''erg Amerikaanse'' kritiek van Giuliani.

''Hij ziet het veel te zwart-wit. Als Nederland abortus toestaat, denken Amerikanen dat we allemaal baby's vermoorden. Het enige dat wij doen, is vraagtekens plaatsen.''

Hype

Van den Ende bezweert dat de omroep geen hype wilde creëren met de keuze voor Bin Laden. ''We wilden alleen een debat openen over personen die niet strafrechtelijk zijn vervolgd, maar die volgens iedereen wel vervolgd zouden moeten worden'', zegt ze.

In Advocaat van de Duivel probeert strafpleiter Gerard Spong een jury van vijf personen ertoe te brengen een persoon te steunen die door de publieke opinie allang is veroordeeld.

Uitlatingen

In de uitzending, die vorige week werd uitgezonden, betoogde hij onder meer dat het niet duidelijk is of Bin Laden uitlatingen die aan de leider van het terroristennetwerk worden toegeschreven, werkelijk heeft gedaan.

Ook zei hij dat de Amerikaanse regering de al-Qaedaleider niet als het brein beschouwt achter de aanslagen, waardoor bijna drieduizend mensen omkwamen.