DEN HAAG - De Socialistische Partij (SP) treedt na jaren van beraad alsnog toe tot de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dat kondigde SP-fractieleider Agnes Kant vrijdag aan in een vraaggesprek met de Volkskrant.

In de commissie worden de fractieleiders van de politieke partijen vertrouwelijk geïnformeerd over onder meer het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De besloten club wordt ook wel de 'commissie-stiekem' genoemd. De informatie die in het overleg op tafel komt, mag niet worden gebruikt in debatten.

Dilemma

Juist die geheimhouding was voor de SP jarenlang reden om niet in de commissie te gaan zitten. Het is nog altijd een dilemma voor de grootste oppositiepartij.

''Dat is toch een gebrek aan democratie. Maar als je niet meedoet met de commissie-stiekem, valt er helemaal niets te controleren'', aldus Kant in de Volkskrant.

Uitgangspunt

Een andere werkwijze van de commissie heeft de SP uiteindelijk over de streep getrokken. Gesprekken met de voorzitter van de commissie, CDA-fractieleider Pieter van Geel en andere fractieleiders hebben geleid tot het uitgangspunt dat zoveel mogelijk openbaar is, zegt Kant.

Dat de SP aanschuift bij de commissie heeft volgens haar ''veel te maken met het nemen van verantwoordelijkheid''. Dat de SP nu voor het CDA interessant wordt als potentiële regeringspartner, heeft niet meegespeeld bij de beslissing om toe te treden tot de geheime club.

Regeringsdeelname

''Alles wat we doen, doen we omdat we zelf iets vinden. Niet om interessanter gevonden te worden door andere partijen. Natuurlijk, wij denken aan regeringsdeelname - dag en nacht. Maar het gat tussen ons en het huidige CDA van Balkenende is nog héél groot hoor'', aldus Kant.