UTRECHT - Leden van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) hebben vrijdagochtend het Kennis- en Leercentrum van de IND korte tijd bezet. Een tiental mensen barricadeerde het pand in Utrecht.

De actievoerders droegen witte pakken en wisten op het dak van het gebouw te klimmen. Daar werden spandoeken opgehangen en flyers naar beneden gegooid. De actievoerders scandeerden. ''Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal.''.

Open grenzen

De demonstranten wilden aandacht vragen voor de uitzettingpolitiek van Nederland. ''Wij zijn voor wereldwijde open grenzen'', aldus een van de actievoerders. ''Mensen die hun eigen land ontvluchten, mogen niet als een crimineel worden opgesloten.''

Aanvragen

De IND is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in Nederland. In Utrecht worden mensen opgeleid die de aanvragen van vreemdelingen beoordelen die in Nederland willen verblijven of Nederlander willen worden.

Het kan gaan om vluchtelingen die niet veilig zijn in eigen land. Maar bijvoorbeeld ook om mensen, die in Nederland willen werken en wonen.

Spandoeken

Volgens een politiewoordvoerder werden er acht aanhoudingen verricht. ''Het pand is door agenten doorzocht. De actievoerders hebben niets meegenomen We hebben wat spandoeken en prullaria in beslag genomen'', aldus de zegsman.

Leden van AAGU protesteren ook geregeld bij Kamp Zeist in Soest. In dat detentiecentrum worden uitgeprocedeerde asielzoekers tot hun uitzetting in vreemdelingenbewaring gehouden.

''Vandaag hebben we onze pijlen gericht op de ambtenaren die zich laten opleiden om mensen uit te sluiten uit onze samenleving omdat ze niet over de juiste papieren beschikken.''

Activisten bezetten gebouw IND