AMSTERDAM - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft donderdag in de gemeenteraad spijt betuigd over zijn optreden jegens huis-aan-huisblad Ons Utrecht. Dat leidde er eerder deze week toe dat de uitgever van de krant een hem onwelgevallig artikel terugtrok.

Wolfsen moest zich daar in een spoeddebat over verantwoorden.

De burgemeester noemde tijdens het debat de persvrijheid een van de fundamenten van de democratie.

Democratie

''Als ik op wat voor manier dan ook de indruk heb gewekt aan deze fundamenten te hebben willen tornen, dan spijt mij dat zeer'', zei Wolfsen. Hij erkende dat de contacten die hij had met de redactie en de uitgever van Ons Utrecht, niet hadden mogen plaatsvinden.

Ons Utrecht wilde eerder deze week een artikel plaatsen waarin de woonkostendeclaraties van Wolfsen aan de kaak werden gesteld.

Bestuursdeskundige Twan Tak stelde in het stuk dat de burgemeester een deel van zijn pensionkostenvergoeding, die hij kreeg toen hij al in Utrecht werkte maar er nog niet woonde, ten onrechte heeft ontvangen.

Ons Utrecht

Na gesprekken met Wolfsen besloot de uitgever van Ons Utrecht, Holland Combinatie, het artikel te laten vervallen. Zonder medeweten van de hoofdredacteur werd een nieuwe editie gedrukt waarin het verhaal niet was opgenomen.

Volgens de uitgever gebeurde dat niet onder druk van Wolfsen, maar ''in het kader van een zo zorgvuldig mogelijke berichtgeving''.

Motie

Wolfsen hoefde donderdag niet te rekenen op begrip van de gemeenteraad. Alle partijen, ook zijn eigen PvdA, namen hem de affaire kwalijk. ''We staan als stad te kijk voor de rest van het land'', zei raadslid Kees Geldof van de VVD.

Vincent Oldenburg van Leefbaar Utrecht eiste ''onverhuld, openbaar en welgemeende excuses''. D66 eiste een raadsonderzoek naar de kwestie, maar een motie daartoe kreeg onvoldoende steun.

De burgemeester beloofde de raad dat hij voortaan voorzichtiger zal zijn in zijn omgang met de pers. Hij zal niet snel meer een kop koffie gaan drinken met een journalist.

''Misschien is zelfs dat wel verdacht'', aldus Wolfsen. Hij zei dat hij als lid van de Tweede Kamer gewend was zelf met de pers te communiceren, maar nu wel het nut van een persvoorlichter in te zien.

De journalistenvakbond NVJ beraadt zich op eventuele juridische stappen tegen de uitgever.

''Ze hadden nooit een hele oplage van Ons Utrecht mogen tegenhouden zonder hierin de hoofdredacteur van de krant te kennen. Hij is immers verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen in het blad en niet de uitgever'', zei Yvonne Dankfort van de NVJ donderdag.

Van der Horst

De hoofdredacteur van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, wil een streep zetten onder het conflict tussen zijn krant en burgemeester Aleid Wolfsen dat eerder deze week ontstond. Dat liet hij donderdagavond weten.

''Ik vind het goed zo'', reageerde Van der Horst.