Tweede Kamer trotseert druk China om dalai lama

DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt vast aan haar plan om de Tibetaanse dalai lama op 5 juni te ontvangen. China keert zich tegen de ontmoeting, zo blijkt uit een brief die de Chinese ambassadeur in Nederland, Zhang Jun, onlangs schreef aan de Kamer.

Maar zowel Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet als de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken trekt zich niets aan van de Chinese druk.

Dat heeft een woordvoerster van de Tweede Kamer donderdag laten weten. De voorzitter van de Kamercommissie Henk Jan Ormel (CDA) heeft in een interne vergadering van de Kamercommissie afgesproken dat hij donderdag nog een gesprek aangaat met de Chinese ambassadeur.

Hij zal hem daarin proberen duidelijk te maken dat het aan de Tweede Kamer zelf is om te bepalen wie zij ontvangt.

''We weten dat China bezorgd is over contacten met de dalai lama. Parlementen in andere landen krijgen ook zo'n brief. Maar in een democratie bepalen volksvertegenwoordigers zelf wie ze ontvangen'', aldus Ormel.

Ontmoeting

Het was al bekend dat China tegen het bezoek is van de dalai lama aan Nederland en zeker ook tegen de voorgenomen ontmoeting met politici.

De Chinezen zien de Tibetaanse geestelijk leidsman als een gevaar voor de eenheid van China. Hij woont al vijftig jaar in India, waar hij een regering in ballingschap leidt. Onlangs weigerde Zuid-Afrika hem nog een visum na druk vanuit Peking.

Schade

In de brief aan de Tweede Kamer waarschuwt de ambassadeur Nederland voor schade aan de relatie met China, wat juist tijdens de economische crisis onwenselijk zou zijn.

Zhang Jun zou het jammer vinden als de huidige goede relatie ''wordt gegijzeld'' door de dalai lama en dat het imago van het Nederlandse parlement wordt bezoedeld door zijn bezoek.

Bezoek

De Tibetaanse spiritueel leider was tien jaar geleden voor het laatst op bezoek in Nederland. Hij was toen en nu opnieuw uitgenodigd door een speciaal hiervoor opgerichte stichting.

De Tweede Kamer drong er vorig jaar in een motie al op aan om de dalai lama officieel te ontvangen.

Tip de redactie