OLDEBERKOOP - De politie in Friesland is maandagochtend een grote zoekactie naar een 11-jarig meisje begonnen. Het meisje fietste samen met een vriendinnetje naar school toen een onbekende man de twee aansprak in Oldeberkoop.

De leerlinge van basisschool De Tjongeling stapte bij de man in de auto en is sindsdien spoorloos. Een woordvoerder van de politie meldde dat bij de zoektocht onder meer een helikopter en speurhonden zijn ingezet.

De jeugd- en zedenpolitie verhoort het vriendinnetje als belangrijkste getuige. Nadat het 11-jarige meisje door de man was meegenomen, fietste het vriendinnetje door naar school. Daar aangekomen vertelde zij wat er was gebeurd. De schoolleiding sloeg daarop onmiddellijk alarm.

Ondervragingen

De Friese politie heeft de collega's in Drenthe en Groningeningelicht. Mogelijk hebben de man en het meisje Friesland verlaten.De politie heeft ook de ouders van het meisje gehoord. Zijondervraagt bovendien alle inwoners van het dorpje. De politiehoopt zo meer informatie over de man te krijgen.

De kinderen van De Tjongeling gaan gewoon naar school. "Van lesgeven komt niet veel terecht, maar we laten hen wel op schoolkomen. Ze krijgen alle ruimte om er over te praten. Hetbelangrijkste is om zo kalm mogelijk te blijven", aldus directeurJ. Nijboer van de basisschool.

Lege stoel

Volgens Nijboer zijn de kinderen redelijk rustig. "We proberente voorkomen dat ze elkaar bang praten. Toch is het voor dekinderen die bij het vermiste meisje in de klas zitten natuurlijkerg confronterend omdat ze steeds een lege stoel zien staan."

De ouders van de schoolkinderen zijn zeer verontrust. Zo haaldenmaandag meer ouders dan anders hun kinderen van school en is deontvoering het gesprek van de dag. "Mensen raken het vertrouwenkwijt. Zoiets verwacht je in de grote stad, maar niet in een dorpjeals Oldeberkoop", stelt Nijboer.

Om het verhaal in een keer goed aan de ouders te vertellen,organiseert de directeur maandag een bijeenkomst voor ouderswaarbij ook een politiewoordvoerder en mensen van slachtofferhulpaanwezig zijn. Mogelijk worden naar aanleiding van de bijeenkomstextra maatregelen genomen.