'Kabinet schiet tekort bij aanpak probleemjongeren'
Het kabinet weigert in de ogen van Kamerlid Sadet Karabulut concrete doelstellingen aan te geven over het terugdringen van werkloosheid, criminaliteit en schooluitval onder jongeren. Er wordt te weinig aandacht besteed aan werk, scholing en stages.
“Dit kabinet komt enkel met een beleidsstuk over hoofdlijnen. Voor je het weet vervallen we weer in goed bedoelde, maar weinig effectieve projectsubsidies”, aldus het SP-Kamerlid tegenover NU.nl.
Wegkijkende overheid
Volgens Karabulut zijn de problemen de afgelopen dertig jaar ontstaan door een wegkijkende overheid en verschraling van publieke diensten. Volgens haar borduurt dit kabinet hierop verder en lijken de problemen alleen maar groter te worden.
“Er zijn nog duizenden onvervulde vacatures bij de politie. Ook zijn jongerenwerkers de laatste jaren massaal wegbezuinigd”, constateert het SP-Kamerlid.
Religie
Ook hekelt Karabulut de verknoping van integratieproblemen met religie. Onlangs verscheen de nota 'Religie en Publiek Domein', opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Uit deze nota blijkt volgens de SP'er dat het kabinet de visie heeft dat nieuwe Nederlanders beter integreren vanuit hun eigen religie.
“Er worden nu subsidies uitgedeeld aan religieuze organisaties, zodat zij bijvoorbeeld taalles kunnen geven in de moskee. Ander voorbeeld is het Rotterdamse theater Zuidplein dat geld krijgt om stoelen te kunnen reserveren voor moslima's die niet naast mannen willen zitten.”
“De imam kan niet zorgen voor banen, een goede opleiding of een stageplaats. Daar is de overheid voor.”
Segregatie
Volgens Karabulut werken deze subsidies de segregatie in de hand en moeten daarom worden teruggedraaid.
“Door religie als instrument in te zetten om de integratie en participatie te bevorderen, wordt het tegenover gestelde bereikt."
"Migranten worden als moslims benaderd en moslims als homogene groep apart behandeld. Hun religieuze achtergrond is maar een deel van hun identiteit en niet de essentie en het probleem.”
Doelstellingen
Bij het debat over dit onderwerp wil Karabulut woensdag weten waarom de overheid weigert doelstellingen aan te geven voor de aanpak van de probleemjeugd.
Volgens haar is de aanpak een gedeelde verantwoordelijkheid van Rijk, gemeenten en bedrijfsleven.