AMSTERDAM – Anti-terreurwetgeving moet eens in de vijf jaar getoetst worden op effectiviteit. Dat stelt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in een vraaggesprek met NU.nl.

Volgens hem dient een anti-terreurmaatregel na vijf jaar te vervallen, tenzij deze zijn nut bewezen heeft.

Pechtold neemt hiermee een voorschot op de uitkomst van het onderzoek naar de effectiviteit van het anti-terrorismebeleid, dat deze maand wordt verwacht.

Schijnveiligheid

“We moeten af van het idee dat de overheid de enige is die onze veiligheid kan verdedigen", stelt de D66'er. Hij pleit daarom voor het afschaffen van regels die 'schijnveiligheid' suggereren.

“Neem dat verbod op gels en pasta's in het vliegtuig, daar voorkomen we toch geen aanslagen mee? Bovendien staan we langer in de rij en betalen we een hoop geld voor die controles. Laten we dat soort maatregelen weer terugdraaien.”

Sms

Ook wil Pechtold een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de doelmatigheid van het opslaan van alle digitale gegevens, zoals sms- en internetverkeer. “Ik ben bang dat we die hooiberg zo groot maken dat we de terroristische speld alleen maar slechter kunnen vinden."

Het D66-Kamerlid stond eind 2007 aan de basis van het onderzoek naar effectiviteit van het anti-terrorismebeleid.

Deadline

De resultaten van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het ministerie van Justitie, laten op zich wachten. De aanvankelijke deadline van eind 2008 is verschoven naar deze maand.